mandag den 31. marts 2014

Små listige stykker svinekød


...der gemmer på god og kraftig løvstikkepesto.
Løvstikkepesto er vist kun i sæson, hvis man frosne depoter at tage af - og det har jeg. Til gengæld kan en klassisk basilikumpesto også gøre lykke, og dét er da muligt at opstøve. Ovenstående opskrift på løvstikke kan erstattes med basilikum, og så er der ikke flere undskyldninger!

Du skal bruge:
½-1 svinekotelet pr. snude
1 spsk. pesto pr. (samme) snude
salt, peber
olie og smør til stegning

Fremgangsmåde:
  • Flæk koteletterne og bank kødet godt på begge sider med en kødhammer.
  • Kom pesto på, luk sammen på midten og drys salt og peber på den lukkede kotelet.
  • Gentag processen for samtlige koteletter.
  • Smelt smør på en pande og tilsæt olie.
  • Steg koteletterne ved middelvarme; ca. 4 minutter på hver side, eller indtil kødet er gennemstegt.
Tilbehør:
  • Rødbedehummus med ristede mandler - laves kort sagt ved at tage gårsdagens bagte rødbede og blende den med ristede mandler, citronsaft, lidt kapers og et par fed hvidløg. Smag til med salt og mere citronsaft. 
  • Kartofler eller godt brød


torsdag den 27. marts 2014

Gulerodsmarmelade med appelsin og vanille

Gulerodsmarmelade med appelsin og vanille
I forgårs skrev jeg om inciterende dufte.

I dag skriver jeg om årsagen hertil, for det er nemlig i dag, du får opskriften på gulerodsmarmelade med appelsin og vanille.

En marmelade, der helt frivilligt lægger sig ovenpå det nybagte rugbrød og de bløde skiver brie...blandt andet..

Ingredienser:
3 appelsiner
1 kg. gulerødder
½ tsk. vanillepulver (eller en 1/4 stang, hvor kornene er skrabt ud, men hvor også stænglen koger med)
6,5 dl vand
500 g sukker
3 tsk. rød melatin

Fremgangsmåde:
  • Vask appelsinerne og skær den yderste orange skal af frugterne. Hak skallen fint og kom dette op i en tykbundet gryde.
  • Pil den hvide, tykke skal af appelsinerne og kasser dette.
  • Hak appelsinkødet groft
  • Riv gulerødderne groft
  • Kom gulerødder, appelsinkød, vand og vanille op i en gryde (hvor appelsinskallerne allerede ligger og venter) og lad det småkoge i godt 20 minutter.
  • Tilsæt sukker og lad det koge yderligere 10-20 minutter, indtil marmeladen er transparent og mør. 
  • Mens marmeladen koger, skolder du såvel marmeladeglas som låg. Ryst dernæst glassene med spiritus; så er glassene klar til brug.
  • Holder du af en marmelade med styr på tingene, er det nu, du tilsætter melatin: Drys pulveret i under stadig omrøring, og lad det få et hurtigt opkog. 
  • Lav geléprøven: hæld en smule ud på en underkop, der har stået et øjeblik i køleskabet. Stivner marmeladen og danner "tunger", når man hælder med underkoppen, er den stivnet perfekt. Hvis ikke må du tilsætte mere melatin. Siden appelsinerne er angivet i stk. og ikke i vægt vil denne usikkerhed være tilstede. Sikke farligt vi lever livet!!
  • Hæld den færdige marmelade på glas og luk til med det samme, så marmeladen forsegles. Ved denne proces er det super vigtigt med god hygiejne. 
  • Jeg har, trods evigt svigtende matematisk sans og ditto dømmekraft, en uhyggelig sans for at lange ud efter et vilkårligt antal tomme sylteglas - og så fylde dem alle præcis til kanten. Har du ikke denne sans må du glæde dig over et halvt fuldt glas eller en tiloversbleven slant der kan spises i et ubevogtet øjeblik ovenpå en kiks og en skive god ost...


Armene har i øvrigt lidt svært ved at nå hen til tastaturet her til aften; nogen har nemlig fået sagosuppe til dessert. Temmelig meget sagosuppe. Med Stroh rom og citronskal....!  


Der er ikke mange, der ved hvordan man laver sagogryn. 

Men...


tirsdag den 25. marts 2014

Mens vi venter på sagosuppen...

...kan du lige få en kort beretning om denne vinters absolut sidste skitur. 

Køkkenhjælperen på toppen af en seriøs mængde sne..
Nok har vi sart forår ude i vores have - men lidt nord for Lillehammer har vinteren stadig et solidt tag i naturen. Det kommer det skigale folk til gode..


..og det varm chokolade-elskende folk til gode (ovenpå timers god leg og motion i sneen)


- og bød minsæl også på familiehygge for såvel ungerne som deres mormor. 

Nu er vi hjemme igen. Hjemme, hvor det smukke vejr gjorde det lidt nemmere at acceptere det faktum, at man nu må finde alternativer til den gode motion på ski.

Lige nu sender en portion nylavet gulerod/appelsinmarmelade med vanille inciterende dufte rundt i huset. Farven er den smukkeste gul-orange, der passer smukt til påsken, der stille og roligt er ved at hale sig ind på os. 

...Og hvad var nu det for noget med sagosuppen? 

Jo. I forbindelse med fremstilling af syltetøj, marmelade m.m. plejer jeg først og fremmest at skolde glassene.

Efter skoldning skylles glassene så i en form for sprit for at tage sidste kvælertag på eventuelle ubudne bakteriegæster- og her til aften var det altså Stroh-rommen på 80%, der stod for skud. 

Da duften ramte næseborene var jeg solgt. Solgt til en sart gul dessertsuppe med små perler, der slår smut i munden. Det må blive i morgen eller - aller senest - i overmorgen!

torsdag den 20. marts 2014

Den perfekte vegetardelle

Jeg har tidligere skrevet om den perfekte vandbakkelse. Den findes!! Det samme gør sig gældende for vegetardellen.


Vegetarfrikadelle 

De, der spiser vegetarisk - hvad enten det er som rendyrket vegetarer eller blot for at strække køddagene lidt, kan næsten ikke sige sig fri for engang imellem at se sig selv bakse en "fars" sammen og stege den på panden som frikadeller. Måske skyldes dette, at frikadellerne er så fast forankret i vores bevidsthed, at det vegetariske alternativ virker så lige til. Kartofler og en kold sovs kan serveres som tilbehør  - men det kan fladbrød, syltede løg og forskellige former for hummus også.


Det geniale ved denne opskrift er, at den kan ændre karakter afhængigt af køleskabets formåen og det forhåndenværende tilbehør. 


Ingredienser:

125 g kogte bønner - hvad du har indenfor rækkevidde
100 g løg, alm. zittauer, skåret i mindre stykker
100 g knoldselleri (skrællet vægt), skåret i mindre bidder
1 æg
60 g mandler
60 g havregryn
30 g peanutbutter
30 g sesamfrø
1 tsk. spidskommen
2 fed hvidløg
salt og peber efter smag

Fremgangsmåde

  • Kom samtlige ingredienser op i en rummelig blender.
  • Blend indtil massen er klistret, men godt sammenhængende. 
  • Lad "farsen" trække 15-30 minutter, inden den formes til bøffer, vendes i sesamfrø og steges i oliven- eller rapsolie. 


Har du ikke knoldselleri, så bruger du bare kartofler, gulerødder, rødbeder, græskar eller andet, der har lignende konsistens. Det er vægten, der har interesse her. Har du ikke lyst til at bruge spidskommen, men elsker smagen af fennikel og koriander; ja, så undlader du blot dette krydderi og tilsætter de andre. 

Som tilbehør den aften fik vi: 
Kold creme fraiche/yoghurtdressing med frisk estragon og hvidløgstoppe fra haven
Råkost af æble, citron, græskarkerner og rødbede 
Nybagt brød med koldt smør til

Tænk: purløg og estragon er nu spiret så meget frem, at vi bare kan plukke løs! Estragon og kylling passer godt sammen....Måske skulle man....

mandag den 17. marts 2014

Genvej til morgenluksus


I søndags lavede vi en læskende smoothie til morgenbordet. Den bestod af hhv. frosne havtorn, hindbær, banan og en blandet frugtjuice; alt blendet til en drik med den smukkeste dybrøde farve og med en sublim smag i tilgift.

Der følger ingen opskrift, men en tilskyndelse til at bruge lidt af den kommende (sen-) sommer på at plukke de bær og frugter, du kan få lov til. 

Løsfrys og bland derefter grundigt. Kom blandingen op i små beholdere eller fryseposer og kom straks blandingen på frost igen. Senere er det nemt at tage dem op fra frost og blende direkte til en særlig morgen- (eller eftermiddags-) luksus.

Banan kan de færreste prale af at plukke ude i den frie natur, men genial; dét er den! Køb godt ind, når de er på tilbud, frys dem i mindre stykker og bland sammen med de frosne bær. 

En god håndfuld bær og bananer i en lille bøtte fra frost kan også redde den simple havregrød: når grøden næsten er kogt, kommes indholdet heri. Bland og vent få minutter; så er frugterne tøet op og blandet nænsomt med grøden. En god sirup og en smørklat på toppen- så er man lykken nær...jeg er i hvert fald! 



Man kan også blot tage bær og frugter op fra frost og anrette dem på et fad. Læg gafler eller skeer ved, lad bærrene tø en anelse op og se, hvad der sker...

fredag den 14. marts 2014

Fredagsdrink


Det er fredag aften. Disney Sjov er lukket og slukket og ungerne sover trygt og godt. Det gør vi forældre også...næsten i hvert fald. Der er bare lige noget, vi er nød til, inden dagen helt er omme: 

Vi skal lige snakke sammen henover en fredagsdrink.

Jeg har tidligere skrevet et indlæg, der slet og ret hedder En fortælling om et fredagsritual - en beretning, der forklarer bevæggrundlaget for at lave en drink til hinanden en fredag aften. Konceptet var gledet en anelse ud i sandet, men er nu tilbage igen. 

Jeg fik teten denne fredag aften, og efter alvorlig rådslagning med kollegaerne i formiddagspausen, endte vi ud med denne drink:

Ingefærøl, rom, lime, rørsukker og knust is. 

Til to drinks:
1 flaske ingefærøl (jeg sværger til Naturfrisks Ginger Beer)
1/4 moden lime
 30 ml. god, mørk rom (ikke den aromatiske Stroh eller Kaptajn Skrækkelig)
2 tsk. rørsukker
knuste isterninger

Bland, rør og drik!
(ok, mere nuanceret: skær en limebåd og kom den i hvert glas. Pres yderligere saften af en limebåd op i hvert glas. Kom knuste isterninger heri - ca. 3 pr. glas. Så sukker og rom. Der må røres. Til sidst den brusende ingefærøl - og så er du klar!)

Billede kan der ikke være tale om, den slags fungerer ikke fredag aften efter kl. 20.00. Du må selv igang med at mikse - så kan du få syn for sagen! 


tirsdag den 11. marts 2014

Desserter på hverdagsaftener, vol. 2


Det er ikke første gang talen falder på desert en helt almindelig hverdagsaften. 

- til ære for min søn, der holder så umanerlig meget af at få dessert. 

Her skulle have stået en hel masse om desserter på en helt almindelig hverdagsaften - men det ville være at gentage sig selv. Brug i stedet to eller tre minutter og læs indlægget ovenfor. Så smiler du og har måske pludselig brug for at gå ud i køkkenet og lave lidt dessert. 

Opskriften der følger med i dag, er et skoleeksempel på en hverdagsdessert:

  • Smørristet rugbrødsdrys vendt med lakridssirup* 
  • God ymer 
  • Solbærkompot eller grød - og her kunne det i princippet være et andet bær eller andre frugter, friske såvel som tørrede

Princippet er altså ligesom trifli - blot uden kagecremen og de sherrydruknede markoner. 

Opskriften på det smørristede rugbrød kommer her:
600 g mørkt, lidt tørt, rugbrød (puritanere vil se til højre, kaste salt over venstre ben og mumle besværgelser ved synet af solsikkekerner, hørfrø og lignende. Jeg syntes blot det giver det en ekstra smag af nødder...)
80 g mørk muscovadosukker eller farin
50 g saltet smør

Fremgangsmåde:

  • Riv rugbrødet og bland sukkeret i.
  • Smelt smørret på en pande og kom rugbrødsblandingen ved. 
  • Rist rugbrødet under stadig omrøring, indtil rugbrødet begynder at blive lidt sprødt - det tager ca. 10 minutter ved jævn varme.
  • Har du lakridssirup, tilsætter du 1 stor spsk. til rugbrødet, og rører det godt ud heri.
  • Køl af, før du begynder at bygge dessertglassene op med ymer og kompot.

*Har du ikke sirup, men vil gerne have smagen af lakrids, kan du tilsætte 1 strøgen spsk. rålakrids til rugbrødet, idet du kommer det på panden.



Snart skal og må vi have gul, luftig og uendelig cremet sagosuppe. 
Det må vi helt bestemt. 

søndag den 9. marts 2014

Skriv med tydelige (og nydelige) bogstaver 100 gange i træk:

Jeg skal aldrig mere gemme sidste års høst af tørrede bønner uden at skrive navn og årstal udenpå pakkerne. 

Jeg skal aldrig mere....

Det stod klart her til formiddag, at et forsinket nytårsfortsæt i marts måtte på banen. Opildnet af det smukke vejr havde jeg tidligt i morges fundet den rustne kagedåse frem, der gemmer på alle frøposerne. Havebogen med tidligere sæsoners planer, høstudbytte og konklusioner var også fundet frem, kaffen var brygget og blyanten klar, da sensommerens overspringshandling stod lysende klart for mig: 5 slags bønner var gemt i gamle frøposer. Altså vel at mærke i frøposer med tekster såsom "morgenfrue" og "rødbede, rund" - hvor man trods alt godt ved, at botanikken har fejlet grumme, hvis frøstanden skulle have skiftet så kraftigt karakter henover vinteren. 

Så....vi må ty til en form for havemæssig russisk roulette i år.  Se, hvad bønnerne har tænkt sig at blive til, og mon ikke det også det rummer en vis form for rustik charme!? 

Når jeg står med de raslende bønnestængler hen i oktober bliver alt mærket og opbevaret i nydelige poser. Alt. 

Ser vi bort fra dette, så har de sidste dage ikke været til at stå for. Kan man, om muligt, knuselske nogle dage, så er det sket over weekenden. 



Dage med høj sol. På besøg hos min mor i Vestjylland, hvor projekter uden døre har været en fornøjelse at kaste sig over. 

Hvor ungerne har fået frit lejde på den store grund (med en madpakke under armen, så hemmelige steder kunne udforskes uden slunkne maver)



Hvor de navnkundige fastelavnsboller smagte præcis som de skulle,




 og hvor vi alle spiste så mange, at



...denne form for fordøjelse var strengt nødvendig.

I dag har den stået på snobrødsbagning hos gode venner med et mylder af børn. Nedklipning af brombær (den ægte udgave med torne...) og tungt gravearbejde, så endnu et bed til køkkenhaven snart kan se dagens lys.

Håret dufter af røg og arme, hænder og fingre værker efter mødet med 7 milliarder sylespidse torne. 

Det er forår - og hvor er det dog vidunderligt.



onsdag den 5. marts 2014

Fastelavnsbolle-diner transportable

I skrivende stund har al snak om fastelavn, fastelavnsboller, udklædning, tøndeslagning og trommesyge nået sit højdepunkt. 



Ansigtsmalingen er netop tørret af ungerne, og nogle skønne stunder er samlet til huse.  

Men: vi nåede ikke at bage fastelavnsboller; vores prioriteringer synes at ligge andre steder - vigtige steder såsom beskæring af frugttræer, opmåling af hønsegård/hus, reparation og vask af fastelavnsdragter, weekendarbejde og hverdagsarbejde. Tidligt arbejde og sent arbejde. 

Jeg har bagt fastelavnsboller alle de år det er mig muligt at huske tilbage på. Først sammen med min mor, senere alene. Altid samme opskrift

Der har bare ikke været fastelavnsboller i ovnen hos os i år, ej heller ikke hjemsmuglede udgaver i brun pose. 

Indtil det i søndags ringede på døren.

Ude på trappen stod min svigerfar. I fineste puds fordi resten af dagen skulle anvendes til fødselsdag. Vi åbnede døren i modsat antræk. Jeg skulle på arbejde og Morten og ungerne skulle...hmm...renskures/på køretur ud i det blå/være huslige/læse historier/rydde et spor i huset, så man kunne træde uden at sætte liv og førlighed over styr - og sådan noget. Temmelig meget følelsen af søndag.
Det, der var af akut interesse var beholderen, han havde under armen. 

Det var...fastelavnsboller. Hjemmebagte fastelavnsboller. 




Med ekstra creme. Fordi Farmor godt ved, hvor vigtigt den slags er. 

Væk var han igen. Var bare kørt 15 km. hver vej for at give os den glæde. 

Det var bare så fint!!!! 

På fredag udgør vi den transportable del og kører til Vestjylland for at bruge et pælebor...og spise fastelavnsboller hos min mor. 

De forældre ved bare hvad det handler om. 



mandag den 3. marts 2014

Vegetarisk aftensmad: gratin med butternut squash, kartofler og svampe



Måske slagtede du en butternutsquash den anden dag, hvor en opskrift bød dig bruge netop denne grøntsag. Hvis du gjorde, har du måske en rest tilbage. Måske har du ikke, fordi en pludselig opstået butternutsquashsalattrang har gjort det af med den stakkels squash - og så er der i realiteten ikke så meget at komme efter her.

Men: havde du nu en god portion tilbage, så ville jeg anbefale dig at tilberede den som en slags gratin. 

Jeg holder også af gratinen kold dagen efter sammen med en skive mørkt saftigt rugbrød og en stor portion sennepskradsende rucolasalat. Rucola er i alle tilfælde en god følgesvend til retten.

Grøntsagerne er angivet i renset vægt

Ingredienser:
9 dl. letmælk
50 g smør
60 g hvedemel
4 æg
500 g kartofler
300 g butternutsquash (udkernet, men du behøver ikke at skrælle den)
150 g zitt. løg
150 g markchampignons + 25 g saltet smør til stegning
3 fed hvidløg
½ bundt timian, vasket og ribbet
saft af 1 citron
1 spsk. dijonsennep
salt og sort peber efter smag
Smør og rasp til formen

Fremgangsmåde:
  • Start med at lave en opbagning: smelt smør i en stor gryde og kom melet ved. Pisk grundigt indtil afbagningen begynder at skumme let i kanterne. Tilsæt nu mælken i flere omgange, og pisk hver gang så grundigt, at alle klumperne røres ud. Saucen koges igennem et par minutter. Tag gryden af varmen og kom æggene i, når opbagningen har kølet et lille stykke tid (ellers koagulerer æggene). Rør godt sammen.Tilsæt sennep og citronsaft og smag til med salt og sort peber; den skal give smag til grøntsagerne, så brug lidt mere af såvel peber som salt. Sæt saucen til side. 
  • Skræl og klargør dernæst alle grøntsager: Kartoflerne skrælles (kun ved træge vinterkartofler) og skæres i tynde skiver. Læg dem i vand indtil brug. Butternut udkernes (men skrælles ikke) og rives groft. Løget pilles og skæres i tynde ringe. Champignons befries for den nederste del af stokken, børstes fri for jord/vaskes nænsomt og skæres i tynde skiver. Hvidløg hakkes fint og blandes i den revne butternut.
  • Champignons ristes ved høj varme i smør og timian indtil gyldne. Kom evt. væske fra panden op i mælkesaucen.
  • Smør et stort ildfast fad og drys med rasp.
  • Begynd at bygge gratinen op: Kom først et lag kartofler, så revet butternut, champignons og endelig et lag sauce. Fortsæt, indtil alle grøntsagerne er brugt op, og fordel den sidste sauce på toppen. 
  • Bag gratinen ved 180 grader i lidt over 1 time.
  • Lad gratinen hvile 15 minutter inden servering, så den kan nå at sætte sig. 
Note: du kan blanchere kartoffelskiverne, hvis du vil fremskynde bagetiden i ovnen. Du kan da komme ned på omkring 40 minutter. 


Spis!