Jeg har en julemappe. En slidt, rød gammel sag, som muligvis har stået på et eller andet kontor i tidernes morgen. En (eller anden) dag blev den tømt for relevant indhold og sat på en hylde på et lager, indtil nogen i det papirløse samfund besluttede sig for at sende den til forbrænding. På én eller anden måde knækkede leddet, og mappen havnede hos mig. Og blev.
Den har efterhånden været fyldt med opskrifter, artikler, mønstre, skitser, etc. i nogen år; altså ting som vedrører julen i ét eller andet omfang.
I denne mappe findes en hjemmeflikket opskrift på birkes, som jeg ofte bager i ugerne op mod advent. Når de fire søndage gryr, tændes ovnen så brødene + nogle temmelig grove "dem skal vi også lige spise-boller" kan blive lunet. Der er så megen højtidelighed over at spise dette bløde, let søde bagværk, at jeg bliver helt glad allerede lørdag aften.
Opskriften kommer her.
Ingredienser:
25 g gær
2 ½ dl. mælk
400 g hvedemel
100 g havregryn
100 g saltet smør, blødt
1 æg
1 spsk. sukker
1 ½ tsk. salt
Herforuden:
1 æg til pensling, og har du en lille slat kaffe, må du gerne blande det sammen med ægget; det giver en dyb, gylden farve til bagværket
Hvide eller blå birkes, alternativt knækket boghvede
Fremgangsmåde:
- Smuldr gær ud i (kold) mælk og rør rundt, indtil gæren er helt opløst. Tilsæt dernæst de øvrige ingredienser, og ælt alt godt sammen, til dejen er smidig og elastisk.
- Lad dejen hæve til dobbelt størrelse
- Rul dejen ud på et melstrøet bord i størrelsen: 70 cm. lang og 20 cm. bred...sådan cirka.
- Pensl dejen med halvdelen af det sammenpiskede æg, og fold nu dejen på den lange led, så der bliver tre lag: tag først 1/3 og læg ind mod midten, og dernæst den resterende "flap" henover. Tryk let sammen, så lagene ikke åbner sig under hævningen.
- Pensl med det resterende æg og drys generøst med birkes
- Skær dejen ud til birkes og fragt dem over på en bageplade
- Lad hæve til dobbelt størrelse og bag dem ved 200 grader i ca. 18 minutter. Hvis du "bager til fryseren" skal du være ekstra nøjeregnende med kun lige at bage dem indtil de er færdige - så kan de altid få den sidste farve, når du varmer dem i ovnen den pågældende morgen.
Har du en portion lemon curd i baghånden, er det noget af det fineste at spise til...
Nyd dem!
Husk dem!
- Og nyd, at du kan gøre noget ved sagen allerede i november næste år, når trangen til jul atter engang står foran døren.
Det er det, nogen kalder rettidig omhu..
Ingen kommentarer:
Send en kommentar