søndag den 20. november 2016

Bankekød når det er bedst

Bankekød

Det er søndag. Følelsen af doven ødselhed med minutterne sidder helt inde i rygraden på denne dag, til trods for at den også byder på madpakkesmøring og generel klargøring til den kommende uge. Det er en dag skabt til simremad i tunge støbejernsgryder, hvor dybe og kraftige dufte øger sulten og forventningen til det tidspunkt, hvor man endelig får lov til at sætte sig til bordet.

Bankekød er en af de mest søndagsegnede retter, man overhovedet kan forestille sig. Serveret med smørblød kartoffelmos og syltede løg/rødbeder er det svært at ønske sig mere. 

..Det skulle da lige være en dessert til sidst! 

Opskriften kommer her:
5-600 g oksetykkam eller -bov
hvedemel, salt og peber
2 x 10 g smør
2 store løg, i tynde både
1 fed hvidløg, fint hakket
2 laurbær, gerne friske
5 hele peberkorn
2 hele enebær
et par stængler frisk timian
3 dl. rødvin
Ca ½ l vand

Tilbehør: kartoffelmos og syltede rødbeder

Fremgangsmåde:
  • Skær kødet i ½ cm tykke skiver og bank det let på begge sider med en kødhammer
  • Vend stykkerne i mel- salt-og peberblandingen, og svits dem ved høj varme i halvdelen af smørret i en stegegryde.
  • Tag kødet op og sæt til side
  • Svits løg og hvidløg i den resterende del af smørret i gryden, og tilsæt dernæst krydderier og rødvin. Lad det koge op, og tilsæt dernæst kødet til blandingen sammen med vandet. Du skal have præcis så meget væske i gryden, at kødet lige akkurat er dækket.
  • Smæk låg på og lad gryden snurre i ca. 1½ time, eller til kødet er smeltende mørt.
  • Smag sovsen til med hhv. salt, peber og evt. lidt eddike fra lagen med de syltede løg eller en sjat rødvin, hvis ikke du i ren søndagsekstase og for lang ventetid har klaret at reducere flaskens indhold på egen hånd...
  • Når sovsen smager tilfredsstillende, kigger du på konsistensen: er den for tynd? I så fald sier du kødet fra, og reducerer sovsen til en passende tykkelse, hvorefter du kommer kødet retur i gryden igen.
Hav dampende varm kartoffelmos og de syltede rødbeder klar!

Note: retten er sart lyserød! Det skyldes, at jeg smagte sovsen til med noget af lagen fra de syltede løg.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar