tirsdag den 12. maj 2020

Uhørt velsmagende kringle

Nybagt kringle anrettet på kolonihavens udgave af muselmalet porcelæn

Dette er den eneste opskrift på kringle, du nogensinde behøver at erhverve dig. Opskriften stammer fra Gitte, min tidligere svigerinde, som er noget af det sødeste. Når verden er usikker, bør man bage kringle - det får bragt ro på selv de mest urolige tanker, som af uransaglige årsager kan snige sig ind på én. I disse Coronatider er der nok af urolige tanker, hvorfor jeg også, snedigt nok, bagte en kringle en dag, hvor jeg var helt alene hjemme i min kolonihave, og kun skulle dele med havens solsorte. 

Kagen er fryseegnet og skal blot lunes let, inden den serveres. Fletværket er ikke svært, slet ikke, og næsten meditativt at pusle med. 

Til 2 stk.

Ingredienser:
100 g smør
1 dl. mælk
30 g gær
1 æg
1 spsk. sukker
1 tsk. salt
300 g hvedemel

Fyld - se note!!*: 
150 g smør
150 g sukker
1 spsk. mel
en god, stor håndfuld makroner, groft knust i dine hænder
Så mange skrællede æbler, du kan skamme dig til at lægge på kringlen, ovenpå remoncen

1 sammenpisket æg, tesukker og groft hakkede mandler til at drysse ovenpå den færdigt formede kringle inden bagning.

Fremgangsmåde:
  • Fedtstof smeltes i en gryde og mælken kommes heri
  • Tag gryden af varmen og opløs gæren heri
  • Tilsæt æg, sukker og saltet
  • Melet røres i, lidt ad gangen. 
  • Dejen æltes godt igennem og sættes til hævning under et klæde, til den er hævet til dobbelt størrelse
Imens klargøres fyldet: smør, makroner og mel blandes godt. Æblerne skrælles og skæres i både (kernehusene fjernes naturligvis). Hav det hele parat på køkkenbordet.
  • Når dejen er hævet tilstrækkeligt, deles den i to portioner, som rulles ud til rektangulære stykker. På midten smøres remonce, æblerne lægges ovenpå, og der drysses evt. med kanelsukker. 
  • Siderne skæres i tynde strimler på skrå; ca. 2 cm brede. Buk den ene ende op om fyldet, og start herefter med at lægge strimlerne på - skiftevis fra den ene og den anden side. De skal lappe indover hinanden for at holde sammen om fyldet. 
  • Smøres med sammenpisket æg og drysses med hakkede mandler og tesukker. 
  • Lad kringlen stå i 10 minutter, før den bages.
  • Bagetid: ca. 20 minutter ved 185 grader

Nybagt kringle


Vigtige noter omkring kringlebagning: 

Gitte bruger margarine, og jeg bruger smør. Der er plads til både den ene og den anden folkeskare her - du bruger med andre ord det, du har en forkærlighed for.

* Når du kommer til at skulle lave fyldet, holder opskriftens militante orden op. Det er her, Gitte trækker på smilebåndet og lader os forstå, at man selv er herre over situationen - er du til æbler, kanel og rosiner? Godt, så går du ud af dén sti. Mere til marcipan, chokolade og orange? Nuvel, så er det sådan, det må være- så kan du bruge forholdet :150 g marcipan, 150 g fedtstof samt 1 spsk. mel som remonce. Æblerne kan stadig puttes ovenpå...
Valget er dit, der er mange valgmuligheder.... og det er op til dig, hvad der skal puttes i! 

Min personlige favorit er altså æble, kanel og rosin - men tanken om æble, marcipan og kanel gør nu også noget ved sjælen. 

Nu vi er ved det: Som ganske ung arbejdede jeg på et traktørsted, hvor ejeren lavede det mest fantastiske kringlefyld: skrællede æbler blev kogt en anelse møre i en remonce (smør, sukker, en anelse mel) sammen med en fed vanillestang, der gav saft og kraft til molevitten. Oh...det får jeg lyst til at lave igen... en lys og sart kringle med den mest henførende duft af æbler, smør og vanille...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar