torsdag den 18. januar 2018

Gem og red dine økologiske citrusskaller fra skraldespanden

økologisk citrussukker


Sæsonen for citrusfrugter er på sit højeste i denne tid. Appelsinerne sender ens sanser på himmelflugt, og clementinerne er ikke længere snerpede, når man bider i dem. Hver gang jeg piller en appelsin, kigger jeg på skallen og tænker instinktivt på hylderne i viktualierummet, hvor der står mindst 4 glas citrusmarmelade... fra sidste år. Derfor er det indlysende, at det ikke lige er det, de overskydende skaller skal bruges til nu. Til gengæld er der stort aftræk på et vanvittigt smukt, funklende orangesukker, som laves af vaskede økologiske citrusskaller og rørsukker.

Fremgangsmåden er såre simpel:
  • Du anskaffer dig nogle økologiske appelsiner, clementiner og/eller citroner og vasker og spiser dem. 
  • Skallen kommer du i et nydeligt glas, og hælder sukker henover, så skallerne er helt dækket.  
  • Sæt glasset på køl.
  • Næste gang trangen til citrusfrugter melder sig, fortsætter du med at fylde skaller og sukker i glasset, indtil det er fyldt helt op. Du skal afslutte med at lægge et rent lag sukker i toppen af glasset. 
  • Nu skal der gå mindst en uge, men gerne op til en måned, før du blender hele herligheden sammen. 
  • I bunden vil du opdage, at en del af sukkeret er opløst til en tyktflydende sirup; det skal også bare med blenderen. 
  • Bred sukkeret ud på en bageplade og lad det tørre ved svag varme nogle timer, indtil det er falmet og knastørt. Alternativt sætter du det blendede sukker tilbage på køl og skynder dig at bage nogle pandekager, der vil blive overordentlig glade for et tilbehør af den kaliber. Eller: rør en sandkage/muffindej sammen og erstat noget af sukkeret i opskriften med citrussukkeret. Det er en meget lykkelig måde at bruge nogle skaller på. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar