søndag den 7. januar 2018

Optimer dit ingefærshot - og lær hvordan du åbner et granatæble uden kernerne bløder

Ingefær- og granatæbleshot


Nu er vi 7 dage inde i det nye år. Det er søndag, og vejret er gudsbenådet smukt. 
Jeg arbejdede et par timer ude i min kolonihave i går, mens jeg ignorerede de følelsesløse fingre og en løbende næse. Der er nu klippet stauder ned, skåret kanter på den svungne fliseindgang og så jeg fik samlet en trillebør. Et helt haveår uden en trillebør var det tåbeligste man kunne forestille sig, så lykken var gjort, da jeg pakkede den enorme gave ud til min fødselsdag i efteråret! Ikke flere endeløse ture frem og tilbage med en spand i hver hånd.  

Da jeg kom hjem igen, pressede jeg ingefær, granatæble og citron i min saftcentrifuge med et skarpt, sviende og styrkende resultat til følge. Det var så godt! Du får en drik med bl.a. c-vitatmin og antioxidanter, og når du ikke varmer det op, får du det i den bedst tænkelige udgave for kroppen. 
Er man lidt sart anlagt, kan man med held presse nogle æbler med, men har man lyst til at få spontanfølelsen af styrke og kraft, skal man unde sig selv at tage et snapseglas af den første udgave.

Det kræver ingen mastergrad i kokkekunst at lave denne drik; du skal blot have en saftcentrifuge eller, til nød, et rivejern og en citronpresser ved hånden. 

Ingredienser:
2 granatæbler
2 håndfulde ingefær, hvis det er økologisk, kan du nøjes med at vaske knoldene grundigt og skære de tørre ender fra.
Saft og den gule skal af 2 citroner
2 tsk. uopvarmet dansk honning
Evt 2 danske æbler, eks. Elstar eller Ingrid Marie

Fremgangsmåde:
  • Skær og bræk granatæblet fra hinanden som beskrevet nedenfor. Fjern hinder og skal; det smager bittert og bør ikke presses med.  (Har du ikke en saftcentrifuge, så skær granatæblet midt over og pres det som en citron)
  • Vask og skær ingefær i mindre stykker
  • Citron: den gule skal og frugtkødet skal bruges. Den hvide hinde skæres fra og kasseres. 
  • Kom granatæblekerner, ingefærstykker, citronskal og -kød op i en saftcentrifuge og pres det hele. 
  • Rør honning i, hæld drikken på en flaske, der sættes på køl. Ryst den grundigt et par gange de efterfølgende timer, så honningen opløses. 
  • Holdbarhed: ca. 5 dage på køl

Nu til granatæblet og hvordan det åbnes uden at skærebrættet ligner en slagmark og halvdelen af saften er gået til spilde:
  1. Først og fremmest skærer du toppen af som var det et låg. Se øverste billede, hvor "låget" er taget af. Du kan løfte låget af ved at trække i den krone-lignende top, eller lirke det op med spidsen af en kniv.
  2. Nu kan du se, hvordan de papirtynde hinder inddeler granatæblet i sektioner. Disse sektioner bruger du som hjælpelinje: På ydersiden skærer du ned langs disse, uden dog at skære helt igennem.
  3. Nu kan du brække granatæblet fra hinanden uden én eneste kerne har lidt overlast.

Hver enkelt sektion kan nu pilles probemfrit, og det tager ikke mange minutter at gøre.

 Dejlig søndag til dig!

2 kommentarer:

  1. Hvilken skøn inspiration - og tak for fiffet med pilningen af granatæbler - og vigtigst af alt: tusind tak for jeres inspirerede litterære madkunst i sidste uge, hvor “Tag og læs!Æd -mad i litteraturen” løb af stabelen. Jeres “legen med” var fantastisk ! Kh Gita Pasternak

    SvarSlet
  2. Kære Gita
    Tusind tak for dine søde ord! De varmer meget. - Og selv tak for et fantastisk kursus. Det har været en sand fornøjelse at smelte to kulturelle felter sammen og lade det skinne igennem menuplanen henover ugen. Litteraturen får lov at leve igennem maden - og lige så høj grad den anden vej rundt også. Tak fordi I var med til at gøre det til så en god oplevelse; også for mig personligt. Kh Nina

    SvarSlet