Madpakker er noget værre noget.
De kan være grumme - og de kan være appetitvækkende.
De grumme behøver vi ikke at dvæle alt for længe ved.
De appetitvækkende er straks noget sjovere at give sig i kast med, og i dag får du en lille opremsning af gode ting og sager, som måske kan tjene til lidt inspiration.
Grove pirogger med oksekød, ost og bønner |
Jeg er nidkær tilhænger af Rugbrød i madpakken. Bager du ikke selv med surdej, kan man købe færdigblandinger, som jeg formoder er lige så gode til at bidrage med fornemmelsen af friskt brød. Brød, som ikke er hårdt og stift, men saftigt og lækkert.
Rugbrødsdej er også et godt udgangspunkt til andre former for brød i madpakken:
Rugmuffins med pølse, ost og majs |
Rugbrødsstave med tørret frugt, kerner og nødder |
- komprimerede typer brød, som kan snuppes med på vejen, eller supplere det traditionelle rugbrød.
Vi sender to madpakker med vores ældste, og den såkaldte "eftermiddagsmadpakke" indeholder ofte disse former for rugbrød.
Det eneste du skal gøre, er at tilsætte forskellige former for fyld til din rugbrødsdej - og så putte dejen i passende forme. Bages noget kortere tid end almindeligt rugbrød grundet størrelsen; jeg plejer at lade disse former for brød få mellem 25 og 30 minutter ved 185 grader.
I ny og næ ryger der også en pirog med:
Eller en grovkiks- nogle gange lagt sammen med noget meget artigt (men uhyre vanedannende) frugt- og nøddepålæg:
Eller müslistænger:
Små, tykke pandekager, very berry pancakes, der er bagt på havregrød, er også et yndet emne, når der skal vælges indhold til eftermiddagsmadpakken:
- og så skulle man måske lige tilføje, at en børnehave, skole eller andet arbejde ikke er påkrævet for at få lov til at spise disse små, hyggelige hapsere - en skovtur med tæppet under armen og lidt varmt i termokanden er bestemt et lige så acceptabelt påskud...
Der er linket til opskrift på: Rugbrød, frugt- og nøddepålæg, müslistænger samt små grød-pandekager.
Opskrifterne på piroggerne vil blive lagt på denne side snarest.
Grove (stjerne)kiks
Ingredienser:
7 spsk. letmælk
50 g smør
30 g bløde dadler (vægt uden sten)
110 g rugmel
100 g havregryn, finvalsede
½ tsk. natron
et nip salt
Fremgangsmåde:
- Vej dadlerne alt af og skær dem i mindre stykker.
- Vej de øvrige ingredienser af og kom alt op i en rummelig skål.
- Bland det hele grundigt sammen og ælt det til en sammenhængende masse med hænderne
- Rulles ud - ikke alt for tyndt, ca. ½ cm. Du kan med fordel rulle dejen ud mellem to stykker bagepapir.
- Stikkes ud i de forme, man behager og bages ved 200 grader i knap 15 minutter. Kiksene skal være let gyldne og sprøde.
et rigtig spændende indlæg Nina, og du har så ganske ret - at madpakker kan være hæslige og frydefulde. Jeg kan huske hvordan min mor tegnede ansigter på æggende og skar agurken ud som tårne og kongekroner og hun kaldte det klippede purløg for fe-græs.
SvarSletJeg elskede hendes madpakker og hadede min fars hvor rødbeden saftede ned gennem hele rugbrødsmaden og alt var farvet - jeg har ikke spist rødbede i 20 år som traumatiseret standard-rugbrødsmadpakke-barn - så jeg glæder mig meget til at følge dit madpakke-ræs :-)
Tusind tak skal du have!
SvarSletJeg tog vist selv affære i en ganske ung alder, da forventningerne til madpakkens indhold var mere end mine forældre ville stå mål til..
Jeg husker bl.a. sirligt indpakkede kyllingelår og små pakker med rosiner og mandler, som for mig stod for noget af det ypperste, end madpakke kunne rumme. Oh, og så rugbrødsmadderne med smør og rosiner!
Sejt at have en mor, der kalder purløg for fe-græs - den husker jeg lige :D