tirsdag den 19. februar 2013

Solbær-appelsinmarmesylt med cognac og citron


Der var noget med noget. 
Noget med en lyst til at lave lidt sødt med bær og frugter, og til at dele resultatet med dig. 

Her kommer derfor opskriften på en aromatisk, syrlig og bombastisk marmesylt - som nødvendigvis må hedde sådan, fordi den har placeret sig mellem to stole. Solbærrene er kogt ud og har fordelt sig blødt og trygt rundt om appelsinen, som til gengæld ikke har tænkt sig at gå med på solbærrenes spøg og koge ud. Et behageligt miks mellem lidt med bid, og lidt der er blødt. 

Solbær er så afgjort ikke i sæson - det er appelsinerne til gengæld. Solbærrene kommer fra fryseren, og før det fra min mors have i sommers. Appelsinerne kommer fra Brugsen...

Du skal bruge:
500 g solbær
500 g appelsiner (to store økologiske)
4-500 g rørsukker
½ dl. vand
½ dl. cognac
20 g rød melatin
saft og skal af 1 citron, økologisk

Fremgangsmåde:
  • Vask appelsiner og citronen grundigt.
  • Skær appelsinen i små, nydelige stykker - citronen kommer vi til lidt senere.
  • Kom solbær, vand og appelsin i en gryde og lad det stå ved svag til jævn varme, indtil solbærrene safter.
  • Skru derefter op for varmen, og lad det stå ved rimelig høj varme 10-15 minutter. Rør jævnligt i denne periode.
  • Kom sukker på, rør til det er opløst, og skru så lidt ned for varmen. Start evt. med 400 g sukker og tilsæt de sidste 100 g når kogetiden er ovre, og smagen er fortættet - hvis du på det tidspunkt altså stadig syntes, at der mangler mere sødme.
  • Nu skal gryden småkoge (uden låg) i omtrent 45 minutter, mens du rører indimellem. 
  • Riv skallen og pres saften af citronen. Kom dette + cognac i gryden, når de 45 minutter er gået.
  • Kog op under omrøring og tilsæt Rød Melatin*. (Følg anvisningen på pakken. For at undgå klumper, er det en god idé at blande Melatin med almindeligt sukker, før det drysses i gryden under omrøring.) 
  • Efter kort kogetid laves geléprøven: hæld 1 tsk. sylt op i en underkop og hæld det nedad. Stivner det og danner tunger, har du ramt den ønskede konsistens. Virker det for stift, kan du tilsætte en anelse vand eller appelsinsaft for at fortynde. Er det modsatte problemet, kan tilsætte mere Melatin. Husk blot at det ikke må koge for længe herefter; så ødelægges pulverets evne til at stivne.**
  • Kom den færdige marmesylt på rengjorte, skoldede glas (husk også lågene!), som er skyllet i spiritus eller atamon (som er et konserveringsmiddel). Lukkes til med det samme.

* Vær opmærksom på, at Rød Melatin indeholder konserveringsmiddel. 
**Når jeg skriver om udsving i konsistens, er det fordi flere faktorer har betydning for dette: grydens overflade, komfuret, varmen og dermed fordampningen - derfor må man selv bedømme og bestemme sig for, hvordan det endelige resultat skal være. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar