tirsdag den 31. juli 2012

Høst

Her kommer første billedserie af råvarer fra haven 

Syltetøj: solbær, skovjordbær og almindelige jordbær  


Juli måned lakker mod enden. Det gør antallet af solbær, stikkelsbær og hvide ribs på vores buske også. Nogle er vandret direkte i gryden med sukker og andre bær - andre er havnet i munden lige dér, hvor buskene breder sig. 
Jeg havde nok håbet på lidt sjov med navnlig stikkelsbærrene, som for første år var ved at give så mange bær, at der var tale om en mindre høst...men de havnede altså i Køkkenhjælperens mave. En køkkenhjælper, der var noget uforstående overfor det faktum, at der nu går et helt år, før der atter er stikkelsbær i haven.  


Selvom vejret sætter begrænsninger på overfloden i haven, er der alligevel en vis aktivitet med at hente det ind, der skal tørres, syltes, fryses og koges op til saft. 


Kirsebær til afdrypning


Færdig kirsebærsaft
 


Jeg satte hvidløgene sidste efterår, og tog dem op for et par uger siden. De hænger nu ude i vores garage og tørrer. Hvidløg med så megen saft og smag, at vi er nød til at sætte et nyt hold dette efterår!


I skrivende stund (mellem bygerne) sidder man og glæder sig til bønnerne, der er på vej. Røde klatrebønner samt grønne og gule. En enkelt squashplante har indtil videre lovet mig 3 stk.... men jeg håber på mindst 99 fra samme plante! 
Rødbeder, fennikel og gulerødder er også lige om hjørnet - i hvert fald så langt, at vi kan liste et par op af jorden hist og her. 


Der er dild med skærme, der vejer blidt mod vinden. De skal på én eller anden måde kombineres med små rødbeder, fennikelfrø og citronsaft i en råmarineret/råsyltet version, der indtil videre kun eksisterer i mit hoved. 
Jeg tror, at det kan gå hen og blive godt...

4 kommentarer:

 1. Jeg har ikke mindre en 6 squash planter, overdrivelse fremmer jo forståelsen... og jeg er godt klar over, jeg kommer til at drukne i dem :-)

  Har du lyst, kan du kigge forbi min anden blog "Livets gang" her kan du følge med i min høst. Du finder den her:

  http://livets-gang-i-kolonihaven.blogspot.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Halløjsa :)
   Du er en modig kvinde!!! Jeg har maks haft 3 planter....og det var rigeligt :) Jeg vil gerne kigge forbi Livets gang - det bliver i allernærmeste fremtid. God fornøjelse med høsten!
   Nina

   Slet
 2. hvor ser det skønt ud Nina, vi har spist os igennem det meste, og hønsene har spist alle bærrene - jeg vidste da ikke at høns spise umodne solbær? Hvem vidste det? Dildfrøene vidste sig at være Niagella frø.. ups der skal vist orden i de frødepoter,så ingen skærme til asierne, som er ved at komme.
  Mine hemmelige vilde kirsebær og mirabeller har ikke klaret frosten så de er ikke blevet til noget. Så jeg er sådan lidt sørgelig i mig selv, så jeg nyder at se dine billeder! Nå ja, hvidløgene er fantastiske - og de smager vidunderligt! God dag til dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Camilla.
   Høns, der spiser umodne bær?! Nej,dét har jeg heller aldrig oplevet med mine! Men det er da godt, at der også på høns kan være forskel på smagsløg ;)
   Vores æbletræ og pæretræ har lidt under frosten på samme måde som du beskriver mirabellerne og kirsebærrene - det er så ærgerligt, når man en hel vinter har gået og håbet og glædet sig..... Så må man rette blikket mod andre skatte i stedet for - måske endnu en svampejagt?!
   God dag til dig og dine.
   Nina

   Slet