torsdag den 24. januar 2013

Madbrød med rødbede og rosmarin

Madbrød med rødbede og rosmarin
Her ser du et madbrød. Et brød, der er egnet til en hverdagsaften, hvor behovet for en vis portion fibre og en smule fornuft nødvendigvis må fortrænge et brød bagt udelukkende på hvidt tarmforskrækkende pulver. 

Det er et brød med stor smag og saftig kerne, der tilbyder god mæthed til det heldige asen, der sætter tænderne i det. 

Den lidt fade og jordnære rødbede sættes i fin kontrast til den mere skarpe og parfumerede rosmarin på toppen af brødet.

Ingredienser:
50 g solsikkekerner
50 g boghvede, hel
150 g kogende vand
--
10 g gær
50 g rødbede, groft revet
250 g koldt vand
250 g ølandshvede, let sigtet med kim og skaldele
250 g hvidt tamforskrækkende pulver (almindeligt hvedemel)
2 tsk. groft uraffineret havsalt
--
Rosmarinkviste
Flagesalt og god olie

Fremgangsmåde:

  • Overhæld solsikkekerner og boghvede med det kogende vand. Lad stå til det er lunkent
  • Tilsæt koldt vand, gær, rødbede, de to slags mel og saltet og ælt alt sammen, til det er en sammenhængende, men klistret klump dej. Lad dejen hvile 20 minutter under et klæde, inden du ælter videre. 
  • Efter denne pause vil dejen være mærkbart nemmere at arbejde med, men den vil stadig være let klistret. Du skal ikke ælte denne dej med indædt fanatisme, men folde den et par gange - evt. hjulpet af en ståldejskraber, der løfter dejen væk fra bordpladen. Har du ikke en dejskraber til dette, kan du alternativt oliere bordpladen; så hænger dejen ikke i. 
  • Når du har foldet dejen, lader du dejen hvile 20 minutter igen (fortsat under klæde).
  • Efter de 20 minutter gentager du processen med at folde dejen en sidste gang, inden du lader dejen hæve til knap dobbelt størrelse - det gøres også på køkkenbordet under et klæde. 
  • Når dejen er hævet tilstrækkeligt*, lemper du den over i en smurt form (undlad bagepapir, hvis du vil have en sprød bund) og presser den blidt ud i alle kanter. 
  • Lad dernæst fingrene gå til bunds i den bløde dej, så der opstår dybe huller. 
  • Hæld en god olie udover, drys rundhåndet med flagesalt og pres små rosmarinkviste ned i hullerne i en mængde du kan tolerere. 
  • Lad dejen hvile 30 minutter og bag den derefter i en forvarmet ovn ved 210 grader i knap 30 minutter. Tag brødet ud af formen, og giv den evt. 5 minutter på en rist i ovnen, hvis du syntes, at bunden ikke er så sprød, som du gerne vil have den til at være. 
*Når dejen er bævrende blød og luftig, er den hævet tilstrækkeligt. 


Nb:

Brødet kan koldhæves hvis du har mere lyst til det - så skal dejen blot foldes/hvile 20 min. i to omgange, før den puttes i den smurte form og sættes på køl. Næste dag prikkes huller med fingrene, olie, rosmarin og salt tilsættes - lige som beskrevet ovenfor. 

Note om melet i brødet:
Brødet er mere kompakt end man måske er vant til. Det skyldes det høje indhold af let sigtet ølandshvede, som er oppe på 50% af dejens totale melindhold. Kan du bedst lide lettere brød, kan du sænke mængden af denne type mel, så forholdet ender på 2/3 almindeligt hvedemel og 1/3 ølandshvede - dette forhold er "det klassiske" forhold, hvis man vil bage et let groft brød. 
Så er spørgsmålet hvad du prioriterer...



2 kommentarer:

  1. hvor er dine billeder bare skønne, og dette ser rigtig dejligt ud - det kunne måske være godt til den rødbedehummus du lavede for lang tid siden...
    Håber at du ikke er stormet væk derude i kommunes udkant...

    kh
    Camilla

    SvarSlet
  2. Hej Camilla. Tak skal du have. Det er ellers noget af en bedrift at tage billeder i dette vintermørke.
    Tænk, at du kan huske opskriften :) - og jeg tror, at du har ret! Det er i det hele taget ved at være et stykke tid siden, at jeg har lavet den sidst..tak for påmindelsen!
    Kh Nina (og tak for dine hilsner - de er skam nået frem til mig:))

    SvarSlet