torsdag den 21. marts 2013

Små desserttærter med havtorn-curd og vanilleis

Det er sæson for dessert. Det er altid sæson for dessert. 


Sprøde tærter, hjemmelavet vanilleis og havtorn-curd

Og det handler atter om dessert, fordi det søde punktum efterlader os glade og milde uden evne til at hade nogen som helst af et godt hjerte - i hvert fald indtil den værste mæthed langsomt ebber ud. Det er desserten, der får os til at være sådan bare lidt sultne igen - også selvom tomrummet i maven egentlig var fyldt ud. 

Nu til det alvorlige: 

Opskrift på små, grove tærter, havtorn-curd samt link til en blød og venlig vanilleis. Kaffen må du selv lave. 

Her kommer først opskriften på en tærtedej, som rækker til 12 små linseforme - omtrent. 
Har du en let grov men sød tærtedej liggende, kan den naturligvis bruges. 

Ingredienser til tærtedejen:
100 g hvedemel
25 g grahamsmel
100 g koldt, saltet smør
1 knsp. salt
0,25 dl koldt vand

Fremgangsmåde:

  • Smuldr smørret i de to slags mel, indtil du har en "krymlet masse"
  • Tilsæt salt og vand og saml hurtigt dejen
  • Lad dejen hvile i køleskabet min. 15 minutter
  • Imens pensles små linseforme med smeltet smør
  • Efter de 15 minutter:
  • Strø hvedemel med let hånd ud på køkkenbordet og rul dejen ud med let hånd, så den ikke hænger i bordet. Tykkelse; omkring 7 mm. 
  • Stik cirkler ud i dejen, der i omkreds vil passe til små, nydelige linseforme. Pres forsigtigt, men omhyggeligt, helt ud i hver enkelt forms krinkelkroge. 
  • Når alle skallerne er fyldt med tærtedej, bages de i en forvarmet ovn, 200 grader, i 10 minutter indtil gyldne.  
  • Tag de små tærter ud af ovnen og lad dem stå få minutter, indtil du kan vende dem ud af skallerne med varsom hånd. Efterbag dem med bunden i vejret endnu 2 minutter, så tærterne er sprøde på begge sider. Afkøl grundigt.
  • Kan bages et par dage før og opbevares i en kagedåse med tætsluttende låg.

..Så videre til...

Ingredienser til havtorn-curd:
100 g havtorn, frosne*
75 g vand
50 g smør
100 g sukker
1 æg
1 blad husblas, udblødt

Fremgangsmåde:

  • Giv havtorn og vand et opkog, indtil bærrene brister
  • Pres saften igennem en tætmasket si, og bliv indædt ved at presse og klemme så meget  saft og kraft ud af havtornen, indtil der kun er de sorte korn og lidt orange fnaller tilbage i sien. Omtalte fnaller og kerner kasseres. Det er væsken, der er det interessante - den hældes tilbage i gryden.
  • Tilsæt smør, sukker samt æg og lun det hele under stadig omrøring, indtil ægget tykner massen. Det må ikke koge! Er du bekymret for, om du får massen op over 75 grader (temperaturen, hvor bl.a. Salmonella må opgive ævred) , kan du anvende et pasteuriseret helæg
  • Når massen er lykkeligt cremet, tilsættes udblødt husblas og alt røres godt. 
  • Hældes over i en beholder og opbevares på køl. Holdbarhed: omtrent 1 uge på køl. 
Ved servering:
Brug en meget varm isske til at "kugle" havtorncremen op og placerer den i en tærteskal. 
Herefter "kugles" vanilleisen op og anrettes sammen med de små tærter.

*Har du ikke lige havtorn liggende på frost kan du enten købe havtornsaft i helsekostforretninger eller anvende samme mængde passionsfrugt

2 kommentarer:

  1. nøj hvor ser det vidunderligt ud Nina - det er altså altid så lækkert det du får kreeret :-)

    SvarSlet
  2. I lige måde! Jeg kender i hvert fald nogen, der snart skal nyde godt af din glutenfri roulade!!! God påske til dig og dine

    SvarSlet