søndag den 20. april 2014

Sukkersaltet kylling med citron, rosmarin og basilikum


Dette er opskriften, jeg falder tilbage på gang på gang. Det er vejledningen på, hvordan man får en saftig, mør og velsmagende kylling, som man ikke kan andet end nyde fra første til sidste bid. 

Siden økologiske kyllinger koster pænt meget, er det virkelig er en sjælden spise hos os. Til gengæld nyder vi det så også i fulde drag, når den endelig havner på vores bord. Sådan lidt som i gamle dage, hvor en kylling var søndagsspise.


Ingredienser:
1 stk. kylling

Marinade (grov):
2 damehåndfulde frisk basilikum
2 store stængler rosmarin
2 spsk. uraffineret havsalt
2 spsk. rørsukker
1 citron med skal og kød

Fremgangsmåde:
  • Start et lille døgns tid inden kyllingen skal tilberedes:
  • Blend ingredienserne til marinaden sammen.
  • Gnid det grundigt ind i kyllingen, og lad den trække med dette et lille døgn på køl.
  • 1½ time inden spisetid tændes ovenen på 165 grader. Kyllingen lægges på en rist med bryststykket nedad, sættes ind i ovnen med en drypbakke herunder. (Du skal ikke skylle marinaden af) I drypbakken hælder du den marinade, der ikke kunne sidde på kyllingen samt kød/marinade-saften, der ligger og rumsterer i bunden af skålen.
  • Når der er gået 1 time, vender du kyllingen om, så bryststykket vender op og dermed får farve. Tjek temperaturen; er kyllingen allerede gennemstegt på dette tidspunkt (hvilket afhænger af ovn og størrelse på kyllingen), tænder du blot for ovnens grill og lader skindet blive sprødt - dette tager blot et par minutter.
  • Tag kyllingen ud og lad den trække, mens du laver skysaucen:
Skysauce:
Siet lage fra drypbakken
fløde
tør hvidvin
sort peber
evt. salt
fint hakket frisk rosmarin
jævning; lys roux, marizena, smørbolle - eller hvad du foretrækker at jævne med

Fremgangsmåde:
  • Kom ingredienserne (bortset fra jævning) op i en kasserolle og lad det koge op. Smag til og jævn saucen, hvis du da ikke foretrækker at koge den ind til rette konsistens. I så fald skal du dække kyllingen til imens. 

Saucen kalder på kartofler! 

Du kan også vælge at gå i en anden retning: 

I stedet for at servere sovs og kartofler til kyllingen, kan du bruge den (let afkølede) siede sky fra drypbakken som marinade i en bulgur- eller rissalat. Dette holder jeg næsten mere af selv - især når vi spiser det om sommeren: 

Ingredienser:
nænsomt kogt bulgur eller ris
siet sky
fine tern af agurk
fint hakket frisk basilikum - og evt. fint hakket frisk mynte
små tern usvovlede abrikoser
Ristede, smuttede mandler

Server dette til  kyllingen - du kan sagtens blande kolde stykker kylling i denne salat og medbringe den på en picnic!

2 kommentarer:

  1. Åh, det ser vel nok godt ud.

    - Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er det også ;) Ordentlig og veltillavet kylling er noget af det bedste man kan sætte tænderne i!
      Vh Nina

      Slet