torsdag den 3. oktober 2013

Pæretærte med cognac-nougatfyld

Pæretærte med cognac-nougatfyld
Her får du opskriften på en pæretærte. 

Du får også opskriften på syltede pærer...hvis lage såmænd kan blive til opskriften på pæresirup, hvilket næsten (heller) ikke er til at undvære. 

Pæretærte er temmelig meget i sæson lige nu. Næsten hver gang jeg kigger ud af vinduet, er endnu en pære drattet ned fra vores Grev Moltke-træ, og det til trods for, at vi daglig har gang i vores frugtplukker for at skåne så mange som muligt for stødmærker. 


Pæretærten her er bagt med en anelse grahamsmel. Ikke for at gøre den synderligt sund - for det er den ikke. Men fordi lidt groft mel tilbyder tærten en ganske fin sprødhed, som går godt med det bløde og møre fyld. 


Ingredienser til to tærtebunde:


Selve tærtedejen:
300 g saltet smør
400 g hvedemel
100 g grahamsmel
250 g sukker
1 tsk. vanillepulver, urtekram
2 æg

Fyldet: 
8 store pærer
50 g hasselnødder
100 g nougat 
2 spsk. cognac

1 æg og perlesukker til pensling


Ved servering:
Flødeskum vendt med en anelse cognac og lidt flere ristede, groft hakkede hasselnødder.

Fremgangsmåde, dejen:
  • Smuldr smør og 2 x mel sammen - dette kan sagtens gøres i en food processor.
  • Tilsæt sukker, vanille og æg og saml hurtigt dejen.
  • Sæt dejen på køl, indtil du skal bruge den (min. 1 time) - ellers vil den klistre let.
Imens dejen hviler, klargøres fyldet:
  • Rist hasselnødderne på en tør, hed pande indtil de dufter og skallen begynder at løsne sig. Afkøl let, gnub dernæst den løse skal af, og hak hasselnødderne groft. 
  • Bland nu nougat, hasselnødder og cognac til en blød masse.
  • Skæl og halver pærerne*. Tag kernehuset ud og skær pærerne over endnu engang. 
Gå tilbage til tærtedejen:
  • Når dejen er kølet af, deler du dejen i 4 næsten lige portioner: 2 af dem skal være en anelse større; det er til bund og kanter
  • Strø mel på bordet og rul de største to klumper ud på størrelse med tærteformenes bund. Læg dejen i de smurte tærtefade, og klem dejen forsigtigt op ad formens kanter
  • Nu fylder du hvert pærestykke med en lille portion nougatfyld, før du lægger pæren med den buede side opad i formen. Dette gentages, indtil formen er fyldt op med pærer. 
  • Rul den sidste portion dej ud, og bred den ud over pærerne. Tryk forsigtigt kanterne sammen.
  • Pensl med et pisket æg og drys med perlesukker
  • Bag tærterne ved 180 grader varmluft i knap 40 minutter. 
  • Afkøl let, og server med flødeskum vendt med ristede, groft hakkede hasselnødder og lidt cognac i. 

* Du kan, som skrevet står, sagtens anvende friske pærer. 
Jeg holder dog så meget af syltede pærer, at det altid er denne udgave, vi bruger her i huset. Syltede pærer er såre let at slippe omkring: 


Syltede pærer:

  • Tag 1 kg. pærer og skræl dem. 
  • Halver, tag kernehuset ud og læg pærerne i rengjorte og skoldede sylteglas, der er rystet med en sjat cognac. Tilsæt evt. en bred strimmel vasket citronskal; det giver en fin aroma til de syrefattige pærer.
  • Kog en sukkerlage af 5 dl. vand, 125 g sukker og 1 strøgen tsk. vanillepulver (Urtekram)
  • Når lagen koger, hældes den (kogende) henover pærerne, som herefter lukkes stramt til med det samme. Dagen efter kan pærerne bruges til tærten eller, oh!, anrettes i en krystalasiet med en skive vanilleis! Dét er en dessert, der har haft sin storhedstid! 
Note: ting, der skal holde sig, kræver høj grad af ordentlig hygiejne. Vask hænder og sørg for, at glassene virkelig er helt rene, før pærerne lægges i. Alternativt kan pærerne faktisk godt fryses, når de har trukket en dags tid i lagen. Frys da med lagen og regn blot med, at de bliver en smule mere skøre end glasudgaven.

Pæresirup kan du få ved at koge lagen fra de syltede pærer ind til en tæt sirup, når du har tømt glasset for pærer. Du kan også lave en mere intenst smagende udgave, og den findes HER 



- og så ikke mere herfra for i aften...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar