søndag den 19. januar 2014

Således mestrer man kunsten at spire spirer


Spirede kikærter, 1 døgn efter første iblødsætning
Det er vintertid. Måske ikke sådan helt hvis man kigger på termometret, men januar er nu en gang taget i ed på sin eksistens som vintermåned, og det får indflydelse på variationen og udvalget af grøntsager. 
Man har kigget på de røde hænder (og vindueskarm, og forklæde, og...), når rødbederne er skrællet. Man har smagt jordskokker i minimum 3 nye varianter. Spist grønkål og knoldselleri - for ikke at tale om pastinak og persillerod. Det er for tidligt at blive træt af de kære rødder, og tomater og grøn salat er simpelthen bare ikke noget, man taler om for tiden. 

Se, da er tiden kommet til at introducere en lille føljeton her på bloggen, som simpelthen ikke kan undværes. Spirer. Spirer, spirer, spirer. 

Det tager tid, men kræver til gengæld en minimal indsats af den, der gerne vil spire spirerne. 
  • Tag en håndfuld lucernefrø, kikærter, hele hvedekorn, azukibønner, de puy linser eller mungbønner og sæt dem i blød en halv dags tid*. 
  • Hæld dernæst alt væske fra og lad de kommende spirer stå på køkkenbordet i et syltetøjsglas el. lign. med film henover låget - ikke i direkte sollys. 
  • Skyl grundigt et par gange om dagen de næste par døgn, indtil spirerne er som du gerne vil have dem. De kan stort set spises fra det øjeblik, hvor en lille spire titter frem.
  • Kom spirerne på køl, hvor de kan opbevares ca. 5 dage.
Værd at vide:
Spirerne må ikke lugte muggent - og det kommer de heller ikke til, hvis du dels sørger for at skylle spirerne omhyggeligt min. 2 gange om dagen, dels lader vandet dryppe godt fra, hver gang du skyller dem.

*En virkelig vigtig ting er, at du ikke ukritisk må bruge alle typer, bønner, ærter eller linser til dette projekt.  Nogle bælgfrugter har et højt indhold af naturlige toksiner, som du ikke ønsker at udsætte kroppen for. 
Der er nærved 40 forskellige typer spirer og bønner, man godt må spise - og det er en mindre videnskab at navigere i. Derfor vil jeg blot anbefale ovenstående nævnte eksempler, som man sikkert kan kaste sig ud i at dyrke selv. 


De Puy linser før iblødsætning

De Puy linser , første døgn efter 1. iblødsætning

Følgende hjemmeside kan anbefales, hvis man bliver grebet af sporten: Friske spirer Her finder du gode råd og mere konkret viden indenfor emnet. Her kan du også læse om egnede sorter, næringsindhold, m.v.

Næringsværdien i spirer er nemlig betragtelig - og siden transporten udelukkende drejer sig om ½ meter fra køkkenbord til køleskab, står du med en råvare af temmelig høj værdi. Spis!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar