søndag den 9. februar 2014

Fastelavnsboller med creme og hindbærsyltetøj

Der er ikke sæson for noget som helst her i Danmark, hvis vi lige ser bort fra et par vintertrivelige fiskearter og så den frostsikrede grønkål. Det regner og der er fortsat alt alt for få solskinstimer. 
Til gengæld står vi overfor Sæson Fastelavnsboller.

fastelavnsboller med creme og hindbærsyltetøj
Opskriften er min mors, og hver fastelavn har hun bagt en enorm portion. Én gang. Når de var bagt, glaseret og stod på bordet, var det forjættede land inden for rækkevidde. Man måtte, og hold nu fast, spise alle de fastelavnsboller man kunne. 
Jeg holder af alsidighed, mådeholdent mådehold og variation - men jeg holder også uendeligt meget af sådan et brud på de ellers meget rimelige regler. Jeg skulle mene, at jeg kunne klemme 4 stk. ned uden mavepine bagefter... 
I dag er jeg for voksen. Tænker på ødelagt aftensmadslyst og meget andet. Men jeg husker følelsen endnu. Det var magisk. 

Opskriften kræver, at man ruller/banker dejen ud med hænderne, når smørret er fordelt. Det er ikke svært; bare anderledes end almindelig bolledej. Belønningen er en bolle, der flager let. Disse flager er først sprøde - dernæst smelter de i munden.

24 stk.
Ingredienser:
500 g hvedemel
2 dl. kold mælk
80 g gær
2 æg
1 spsk. sukker
1 lille tsk. salt
--
250 g saltet smør
--
Creme, hindbærsyltetøj og glasur

Fremgangsmåde:
  • Rør gæren ud i den kolde mælk
  • Tilsæt æg, sukker og salt og ælt melet i.
  • Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.
  • Rul dejen ud som et rektangel. Ikke tyndere end 1 cm.
  • På 2/3 af dejen fordeles skiver af koldt smør. Du kan evt. tage en gammeldags ostehøvl og "høvle" flager ud over dejen med denne. Tryk smørret lidt fast på dejen.
  • Fold nu den tredjedel dej ind mod midten, der ikke har smør på sig, og bagefter den sidste tredjedel, som har smør. Du har nu en aflang dej foran dig med 3 lag.
  • Rul atter dejen ud til et rektangel, og fold den igen.  
  • Udrulningen/foldningen gentages en sidste gang.
  • Lad dejen hvile 10-15 minutter koldt med et klæde henover.
  • Rul nu dejen tyndt ud, skær den ud i firkanter og fordel creme eller syltetøj (eller begge dele!) på midten af hver firkant. Tag snipperne op, saml dem og tryk de sidste dejfolder sammen, så bollerne lukkes hermetisk. Læg bollerne med lukningen nedad på en bageplade. 
  • Lad bollerne hæve 30 minutter under et klæde.
  • Pensl bollerne med sammen pisket æg og bag dem ved 200 grader i ca. 12 minutter, eller indtil gyldne og gennembagte. 
  • Køles af, før de glaseres. 
Creme:
2 æggeblommer
3 spsk. sukker
1 tsk. vanillepulver (Urtekram)
1 stor spsk. hvedemel
2½ dl. sødmælk

Fremgangsmåde:

  • Alt piskes sammen i en gryde, der sættes til at koge
  • Rør uafbrudt, indtil cremen koger og er tyknet tilpas.
  • Afkøl. 
  • Cremen kan laves dagen i forvejen. Strø da lidt sukker udover cremen - så vil den ikke trække skind.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar