mandag den 18. juni 2012

Chokoladepålæg med kondenseret mælk

Chokoladepålæg


Kondenseret mælk mig her og kondenseret mælk mig der....og nu altså også i chokoladepålæg. Slet ikke så tosset - nej rent faktisk blev det så godt, at du skal have en opskrift på det.


Det cremede pålæg kom til verden en regnfuld aften sidste uge. Lige præcis sådan en aften, hvor man higede efter en kop varm kakao med flødeskum. Lykken var nærved og næsten indenfor rækkevidde, da det gik op for mig, at køleskabet ikke formåede at byde på en eneste anstændig dråbe piskefløde. Ingen fløde, ingen kakao. Overhovedet. Slet ikke. Det ville være lige så slemt som at indtage en nybagt leverpostej uden rødbeder... eller noget andet gruopvækkende. 


Så gik man på et rastløst togt rundt i skabene, hvilket egentlig føltes lidt frugtløst, idet en piskefløde aldrig har haft særlig godt af at blive puttet ind ved siden af havregrynene i 20 grader et par måneder. Ikke desto mindre var togtet heldigt nok, for mellem flækærter og tørrede svampe stod et par dåser kondenseret mælk, gemt pænt af vejen. 
Vejret har indtil videre været mere til varm kakao end is, så derfor stod bøtterne endnu troligt i skabet og ventede på gunstigere vejrforhold. 


Konsistensen er sej og cremet - lidt som om et klassisk nøddepålæg har fået selskab af en blød flødekaramel. 


Ingredienser:
1 dåse sødet, kondenseret mælk (397 g)
1 tsk. vanillepulver (ren vanille)
50 g saltet smør
250 g mørk chokolade, min 55%


Fremgangsmåde:

 • Start med at smelte chokolade og smør sammen i en skål over vandbad.
 • Lun dernæst forsigtigt den kondenserede mælk i en gryde under stadig omrøring.
 • Når mælken er godt varm, tæt på kogepunktet, tages gryden af varmen, og chokoladeblandingen røres i.
 • Rør grundigt, indtil du står med en ensartet masse.
 • Hældes over i en nydelig beholder og sættes i karantæne i køleskabet. Her kan det stå og afvente det magiske øjeblik, hvor trangen til chokoladepålæg melder sig. Det kan med fordel tages ud 30 minutter før brug. 

I øvrigt fablede jeg også noget om en opskrift på chokoladecreme til disse kiks


grove chokoladekiks


Denne creme og disse kiks er gode for hinanden. Helt afgjort. 


Det er en rimelig stor portion chokoladepålæg.....er det ikke?! Jo, for nogle er det. For andre en ganske ubetydelig mængde, som snildt kan have en levetid på få dage. Nu ved jeg ikke, om du tilfældigvis er chokoholiker nok til at omsætte hele den forsvarlige mængde på en kedelig mandag aften. Hvis du er....så skal du ikke læse mere. 
Hvis ikke, kan jeg løfte sløret og hviske noget om, at der er lavet variationer, som nok er værd at lægge et godt ord ind for. 
Det er med andre ord en føljeton af de mere alvorlige; Sagen om Den Anvendelige Chokoladecreme, første del....


Der står en bøtte med kondenseret mælk tilbage i skabet. Den må der hellere blive lavet en portion is af!

4 kommentarer:

 1. Ja selvfølgelig kan kondenseret mælk også bruges til chokoladepålæg... Genialt! Overvejer nu kraftigt om det skal på bordet når der kommer kaffe-gæster på lørdag.

  SvarSlet
 2. Hej Heidi! Ja, kondenseret mælk er et sjovt produkt at lege med :) Det tilbyder noget cremet og fedladent, som ikke er til at stå for. Hvad kan det ikke ende med......

  SvarSlet
 3. Hej med dig ;-D

  Sikke dog en dejlig blog, du har nu mig som fast læser... og det er helt sikkert, jeg skal prøve at lave chokoladepålæg. Har godt nok lavet en ganske udemærket nutella, meeeen... :-D

  SvarSlet
 4. Halløj :) Sikke en hyggelig hilsen - du skal være hjertelig velkommen her på bloggen!! Mange hilsner fra Nina

  SvarSlet