søndag den 30. juni 2013

Genbrugsboller - Stop spild af mad!

Genbrugsbrød: grove boller med gulerod og solsikkekerner
Jeg medgiver, at der er tale om en temmelig besynderlig titel på dagens indlæg. 
Ikke desto mindre er der gravalvorligt hold i hvad jeg skriver, for disse boller er (delvist) lavet på tørt brød - og hvis vi ser bort fra dén side af sagen, så er der såmænd ikke ret meget hokus pokus at hente her. 

Som jeg skrev i foregående indlæg om haven, så giver min kompost en særlig tilfredsstillelse og god mavefornemmelse. Det gør genanvendelse af tørt brød også. Det er alt for værdifuldt blot at smide ud - også selvom det måtte ende sine dage på en kompost. 

Dejen kan med fordel laves på en røremaskine, da det gamle brød får dejen til at blive mere klistret, end man sædvanligvis oplever med en almindelig bolledej.

Ingredienser:
150 g tørt brød i humpler/mindre stykker - gerne en blanding af lyst brød og rugbrød/groft brød
5 dl. kogende vand.
--
2 dl. vand
25 g gær
600 g hvedemel
150 g grahamsmel
150 g solsikkekerner
100 g gulerod, groft revet
1 tsk. salt
Mælk til pensling

Fremgangsmåde:

  • Hæld kogende vand over det tørre brød, overdæk skålen, og lad det trække nogle timer - gerne fra aften til næste morgen. 
  • Næste morgen tilsættes de øvrige ingredienser til det udblødte brød, og dejen køres på røremaskine i godt 10 minutter ved lav hastighed. 
  • Hæver indtil dobbelt størrelse.
  • Når dejen er hævet tilstrækkeligt, gøres hænderne våde med vand, hvorefter det er muligt at forme bollerne.
  • Hæver 30 minutter på pladen.
  • Pensles med mælk - gerne fløde - og bages ved 200 grader. 
  • Bagetid: omtrent 20 minutter afhængig af størrelse.
Note: 
Brød, der er blevet tørt og kedeligt, kan tørres i ovnens eftervarme. Kom det knastørre brød i en kagedåse eller sylteglas med skruelåg indtil du skal bruge det. Du kan også have en pose i fryseren, hvor de tørre eller kedelige rester havner inden anvendelse.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar