onsdag den 15. februar 2012

15.2 Surdej, der trives

Den surdej, den surdej:surdej


Det er et godt tegn, at jeg har rykket surdejen op i et større glas. Gæringsprocessen er nu så aktiv, at dejen skummer op og fylder rigtig meget - navnlig den første ½ time efter fodring. Nyt husdyr eller surdej; pasningskravene er næsten de samme. Jeg slipper for at putte seletøj på glasset og tage turen rundt i kvarteret inden sengetid - men ellers er sammenligningen god nok. 


Surdejen består pt. af lige dele grahamsmel og fint hvedemel, der er blandet sammen med vand til en tyktflydende konsistens. Ikke mere? Mnja..  der skal nok være en kvart million bakterier fra hænderne, der rørte klumperne af mel ud i væsken - for ikke at tale om regimet af luftbårne, vilde gærceller, der bare altid forstår at møde op lige dér, hvor det sjove sker. 
I virkeligheden er der faktisk jævn god trængsel dér i glasset. 


Lyset på billedet skal du lige bemærke; billedet er taget ved 17-tiden her til aften, hvor solen var ved at gå ned. Lyset fra solen var på det tidspunkt helt gyldent og blødt. 1 kommentar:

  1. surdej er bare skønt, jeg plejere i ferieperioder, eller en tid med overnattende gæster at have en klump dej fra den foregåënde til at overnatte og så arbejde videre med den. En surdej er også godt som fordej til eksempelvis grydebrød, som hjemmet her i vinterferien har spist frisk, ristet og i morgen til tapas med hvidløg og olivenolie :-) tillykke med dit nye medlem af familien, Nina. Et herligt bekendtskab...

    SvarSlet