søndag den 29. april 2012

28.4 Red sagogrynene!

Lige et indgående spørgsmål:

Hvornår har du sidst spist sagosuppe med cremet æggesnaps og Stroh-rom??? Jeg tænkte det nok. 
Stakkels, stakkels dig.


Sagogryn er lavet af kartoffelstivelse. Der sidder en flok venlige mennesker ét eller andet sted og triller disse meget små gryn, mens de hygger sig og spiser småkager. Der er rundt regnet 47.331 gryn i hver pakke a 250 gram.


Sagogryn forvandler sig til små, transparente perler, der slår smut mellem tænderne, når de koges i vand. 


Den klassiske udgave, som her, er cremet og smager hovedsageligt af parfumeret citron og rom. 
Den er nu ikke helt efter bogen, for i som du nok kan se, er det ikke svesker, der svømmer rundt i bunden af den dybe tallerken:
Nej, det er abrikos-blommemos. Jeg er tosset med svesker - bare ikke lige i sagosuppe. Årsagen til den manglende begejstring handler om, at sveskernes sødme udvandrer i protest mod æggesnapsens tilstedeværelse, hvorved den gastronomiske oplevelse ved svesken i denne sammenhæng er ret begrænset.


Æggesnapsen giver suppen en uhørt luftig og cremet konsistens, som jeg næsten ikke kan sammenligne med noget. 


Det rygtes, at sagogryn atter er på mode grundet interessen for Ny Nordisk mad - jeg frygter bare, at det ikke gør sig gældende i de almindelige husholdninger - og pludselig en dag, oh skræk og ve, er sagogrynene forsvundet! Køb en pakke, hellere i dag end i morgen!

26 kommentarer:

 1. uhh, husker dem som 'tudseøjne' fra min barndom. Blev vist aldrig rigtig en favorit...

  Derimod kærnemælkssuppe - med rosiner og flødeskum :-)

  SvarSlet
 2. Med andre ord er det lang tid siden, du sidst kastede dig ud i at smage dem :) Du skulle næsten.....bare liiige en enkelt gang mere! Udførlig anvisning på pakkens sider :)

  SvarSlet
 3. Desværre er det blevet en ægte udfordring at skaffe sago overhoved. Da jeg stadigvæk boede i KBH fik jeg det i Irma og Iso. Irma har det dog ikke længere og ISO findes ikke mere. Her ude på bøhlandet hvor jeg bor nu, er det heller ikke til at finde nogen steder. Har nogen et tip hvor det stadigvæk kan købes ? Min børn elsker det og jeg kan også savne en god portion sagogryn en gang imellem :)

  SvarSlet
 4. Jeg har haft størst held i Brugsen....ude på landet! En brugs, hvor der stadig er folk fra den generation, hvor man fik det til efterret fra tid til anden. Jeg har stadig en åbnet pakke stående - men jeg får pludselig lyst til at købe et lille lager! Bare for at vise producenterne, at der stadig er folk derude, som vil købe de små perler...

  SvarSlet
 5. Prøv så også lige ølsago-suppe!
  Elsebeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Næh, hør, hov!! Det har jeg ikke smagt endsige hørt om...jeg er nød til at spørge, hvordan man gør?! :)

   Slet
  2. Det lyder som noget, jeg er nød til at smage!

   Slet
 6. Jeg er også vældig interesseret i at finde ud af hvor sagogryn kan købes, er det svære løbet tør og elsker en god gang sagovælling.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa. Igen må jeg skrive: gå til de små Brugser ude på landet! Jeg fandt dem sidst i Lihme Dagli' Brugs i Vestsalling - så de findes altså!
   Held og lykke med jagten :)

   Slet
 7. Hej alle sagosuppe og -vælling nydere. Vil anbefale jer at kontakte KMC (www.kmc.dk) som tidligere producerede det viste product øverst på siden (danske sago gryn). Jo flere der spørger jo større er sandsynligheden for at de vil begynde igen! Derudover, kontakt Jeres lokale købmænd og supermarkeder og efterlys sagogryn. Jo flere der gør det des større er sandsynligheden for at produktet kan komme tilbage på hylderne.

  SvarSlet
 8. Jeg har nu sendt en mail til dem..Så vi kan få de sago gryn tilbage på hylderne..

  SvarSlet
 9. Jeg vil gøre det samme! I øvrigt tror jeg stadigvæk, at man kan købe produktet i købmandsgården i Den Gamle By i Aarhus...men så skal man ikke længere begynde at tænke på kiloprisen ;)

  SvarSlet
 10. KMC producerer ikke sagogryn længere :-(

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, suk.Verden er af lave. Jeg må hellere passe godt på de to poser, jeg har tilbage i skabet...

   Slet
  2. Hej Nina - Hvad skal du have for dine to poser Sagogryn Grgg - de er nok guld værd nu. Har selv ringet til Kartoffelmelsfabrikken i Toftlund, som lavede Sago. Og som vi blev enige om, folk købte for lidt....Desværre, så lige i min bog om Verdens Bedste Spise... Min livret... Sagovælling med kanelsukker. I må endelig sige til hvis i finder et sted de kan købes, evt lavet af majs eller sagoplanten.
   Mange Tak
   Flemming Hansen Bæck

   Slet
  3. Og så har vi endda selv leveret kartofler til kartoffelmels fabrikken. Og for mange år siden da vi var på rundvisning på Toftlund kartoffelmelsfabrik. Laved de allerede den gang ikke meget Sago, og eneste fabrik i Danmark der lavede Sago dengang, som var tilbage.
   Venlig hilsen
   Flemming Hansen Bæck

   Slet
  4. Det er jo ren historie, der knytter sig hertil! Man kunne jo overveje at oprette en Facebookgruppe...men som du selv siger, så er det nok på vej ud af folks bevidsthed. Jeg kan godt se i nedenstående, at man kan bruge tapioca, men jeg er simpelthen så konservativ på det punkt, at jeg nok skal have nogle til at lave den for mig, før jeg er overbevist...
   Jeg vil uden tvivl lave den variant af sagosuppen, jeg holder mest af: med æggesnaps/citronskal/strohrom! Den cremede konsistens...oh!

   Slet
 11. TAPIOCA PERLER små SAGO 400 gr - Den Kinesiske Købmand
  www.denkinesiskekoebmand.dk/tapioca-perler-sma-sago-400-gr.html
  Tapioca perler anvendes meget til supper fx. med mungbønner,rødbønner osv. Læg perlerne i blød i lunkent vand i 10min. Si dem op og kog dem med i suppen ...
  Anette Kbh.Ø

  SvarSlet
  Svar
  1. TAK! Jeg kender godt til produktet, men har ikke selv gjort anvendelse heraf. Måske kommer jeg en dag til at krybe til korset for at få min dessert....når de to sidste poser er spist...

   Slet
  2. Sago skal desværre tit bestilles fra udlandet. Den type sago er endnu ældre end den "gode gamle danske" version. Vi fik først sago fra de varme lande, men lærte hurtigt at lave vores egen version med kartoffelmel istedet for sagostivelse.
   Du kan forresten også lave grynene i køkkenet. Tilsæt kogende vand til kartoffelmel eller majsstivelse, rør indtil at du har en klump dej, og riv derefter små stykker af og tril kugler i den størrelse, som du nu ønsker. Med mindre du kan lide dem på størrelse med glaskugler, så er det dog et større arbejde. Lad dem hvile i mindst 10 minutter, og så er de klar.

   Tapioca er meget lig sago, så det er nok den letteste udvej. ;)

   Slet
  3. Jeg får lyst til at prøve! Det leder lidt tankerne hen i retning af at lave spätzle selv....
   Jeg har dog fortsat de to poser med sagogryn i sikker forvaring, så der kommer nok til at gå lidt tid, før jeg må prøve kræfter med ovenstående beskrivelse. Men nu har jeg den - tak! :)

   Slet
 12. Jeps vi må se, at få gjort noget ved den Facebook Gruppe ;) Sago Gryn Danske - Tilbage på Hylderne ;) Skal nok selv købe de første 100 Pakker hvis de stadig kun koster 6,95 kr for 250 gram ;)
  Venlig Hilsen
  Flemming Hansen Bæck

  SvarSlet
  Svar
  1. Mangt og meget kan lade sig gøre via den vej! Jeg skal også glædeligt købe et godt antal poser (hvis det skulle blive muligt), så jeg også fremover kan lade lidt dessertkultur gå videre til næste generation!

   Slet
 13. Kan glæde jer med at Sagogryn kan købes i MENY ( tidligere Super Best ). Jeg købte en pose i Køge i mandags. 700 gr koster 27 kr. Jeg var lidt chokeret over prisen, men havde enormt lyst til Gul Sagosuppe. Har elsket det siden min barndom, desværre er retten næsten gået i glemmebogen.

  SvarSlet
 14. Kan glæde jer med at Sagogryn kan købes i MENY ( tidligere Super Best ). Jeg købte en pose i Køge i mandags. 700 gr koster 27 kr. Jeg var lidt chokeret over prisen, men havde enormt lyst til Gul Sagosuppe. Har elsket det siden min barndom, desværre er retten næsten gået i glemmebogen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor skønt!! Tak for denne hilsen :)
   Nu er det jo nok sådan for de flestes vedkommende, at man aldrig spiser den helt store mænge sagogryn, så mon ikke vi kan leve med prisen, så længe vi bare får lov til at spise sagosuppe!?!
   I morgen aften står den i hvert fald på gul sagosuppe her :)

   Slet