mandag den 7. maj 2012

7.5 Tapenade af blomkål, citron og ristede mandlerSidste forår bar præg af en svaghed for spidskål. I år drejer vi den over mod blomkål, uden dog at negligere sidste års førstedame. Der i bund og grund blot tale om at udvide repertoiret af yndlingsgrøntsager, hvorfor der også i den kommende tid vil husere flere opskrifter og billeder med såvel spidskål som blomkål. Jeg kan ikke få tanken om blomkål-rababer ud af mit hoved, så en udspekuleret kombination disse to grøntsager imellem bliver efter al sandsynlighed næste projekt. 


Tapenade lavet på blomkål er lækkert som tilbehør til ristet brød og gode oste. 


Ingredienser:
275 g blomkål*
saft og skal fra 1 ubehandlet/økologisk citron
En jævn stor håndfuld persille
En beskeden håndfuld løvstikke -  blot 1 stængel
½ fed hvidløg
2½ tsk. uraffineret havsalt
2 dl koldpresset rapsolie
1 dl koldt vand
100 g smuttede, ristede mandler


Fremgangsmåde:

  • Blomkål skæres i mindre stykker og blendes sammen med alle de andre ingredienser - bortset fra mandlerne.
  • Når massen er jævn og lind, hældes den op i en skål. Du skal ikke bekymre dig om at gøre food processorens skål rent, da du nu kommer de smuttede, ristede mandler herop og blender løs.
  • Tilsæt løbende blomkåls-blandingen til mandlerne - på denne måde kan du bedre styre, hvor grofthakkede -eller helt fint hakkede - mandlerne skal være i tapenaden. Jeg vil anbefale, at du hakker dem ret fint for at få den blide smag fra mandlerne til at blande sig med de øvrige ingredienser.

* Det kan desværre ikke anbefales at bruge for meget af stokken fra blomkålen til denne opskrift; smagen bliver for skarp og mangler de fine noter fra blomkålens "buketter".
* Smagen intensiveres og bliver mere skarp som timerne går; bedst er den fra tilberedning og et par timer frem.
*Du får brug for en stavblender eller food processor Ingen kommentarer:

Send en kommentar