tirsdag den 29. maj 2012

Kammerjunkere

Kammerjunkere med klid og andre gode intentioner


Jeg vil tro, at der i skrivende stund forefindes 2769 opskrifter på kammerjunkere. Dette må så blive nr. 2770. Et pænt rundt tal, skulle jeg mene, og hvis du føler dig heldig, kan du jo give dig i kast med følgende opskrift. 
Du risikerer afslørende slitage i gulvlakken, der peger i retning mod kagedåsen med kammerjunkerne - men alt har som bekendt sin charme og sin pris. Det er kammerjunkere, der på gråvejrsdage godt kan spises som en småkage. 


Ingredienser:
6 dl hvedemel
1 dl havregryn, malede (kan klares i en elektrisk kaffemølle) Alternativt bruges grahams- eller speltmel
1½ dl rørsukker
140 g smør
1½ dl mælk
½ spsk vanillepulver (ikke sukker, men ren vanille. Forhandles bl.a. af Urtekram)
1 stor spsk bagepulver
½ spsk kardemomme


Fremgangsmåde:

 • Alt vejes af og kommes i en rummelig skål
 • Æltes godt sammen 
 • Trilles dernæst til lange pølser, som fragtes over på en bageplade
 • Bages i en forvarmet ovn, 180 grader, i ca. 25 minutter. Fornemmer du, inden tiden er gået, at stængerne vil kunne klare at blive skåret, uden at dejen går i stykker, tager du blot bagepladen ud af ovnen. Der er stor forskel på ovne, så du må være opmærksom. 
 • Når stængerne har sat sig i knap 5 minutter, kan de skæres i skiver, som atter fragtes over på en bageplade.
 • Tørrer ved 170 grader i ca. 15 minutter
 • Når kammerjunkerne er kølet helt af, kan du - heldigt nok - tillade dig at smage på en for at tjekke tørhedsgraden. Er de let bløde i midten, skal de tørre lidt længere tid. 

3 kommentarer:

 1. Hmm, det får mig til at spørge om du også kan diske op med en opskrift på crunch til koldskål for os, der ikke rigtig værdsætter kammerjunkere..... Altså sådan en type, der virkelig knaser og klumper sig i posen, så man skal smadre lidt hver gang :-D
  De typer man kan købe er gode, men jo ikke SÅ sunde mht fedt og sukker.

  SvarSlet
 2. Ikke værdsætter kammerjunkere??!! Jamen Lærke? Nå. Hmm.. ok så. Med kniven på struben må jeg så indrømme, at vi faktisk bruger "Mortens basis-müsli" som crunch, når kagedåsen med kammerjunker er tom; deri finder du nemlig disse eftertragtede klumper. Kunne det måske bruges?

  SvarSlet
 3. Ja tak - vi prøver.... :-)

  SvarSlet