såre simpelt:
1) Man tager en nydelig kurv og finder sig en blomstrende busk. Det skal være tørvejr.
2) Så tager man fat om de tyndeste grene, lidt inde mod stammen, og trækker let og elegant blomster, knopper og blade af i én bevægelse ud mod sig selv. Dette lader man dale ned i kurvens dyb og fortsætter høsten, indtil man har en passende mængde.
3) Hjemme breder man hvidtjørnen ud på nogle bageplader og stiller dem i solen. Løft og vend, når du kommer forbi. Om natten tager man pladerne ind.
4) Dette fortsætter, indtil blade og blomster er gennemtørre. Hvis ikke mugner alt i opbevaringsglassene.
5) Skulle det gode vejr udeblive, tørrer man bladene indenfor. Da er det vigtigt at sørge for grundig udluftning med jævne mellemrum for at sikre et godt klima. Du kan også vælge at sætte pladerne i ovnen lade den tørre ved 30 grader...men det føles lidt usportsligt.
6) Når alt er tørt, sprødt og skrøbeligt, kommer man tjørnen på glas med tætsluttende låg. Holdbarhed: mindst 1 år.
Når jeg tørrer urter med stængler, bruger jeg disse som mulighed for at lave et bundt til at hænge op og tørre:
oregano; plukket og hængt til tørre i går |
Når bladene er så tørre, at de rasler lystigt, trækker jeg bladene af og kommer dem på glas med tætsluttende låg.
For tiden er det oregano, mynte og estragon, der bliver tørret på denne måde. Når man én gang har disse urter i sin have, er det gratis at høste og tørre lige så tosset man lyster.
Det falder i god jord med ønskerne om at leve lidt mere sparsommeligt...
Ingen kommentarer:
Send en kommentar