mandag den 2. april 2012

2.4 Inspiration til påskefrokosten



Vi holder fast i påsketemaet endnu en stund! Denne gang får du lidt inspiration til frokostens indhold - det må siges at være i 11.time:


Uanset om frokosten er bestemt til at være kold eller varm, er det en god idé at indkredse maden ved at tænke både i sæson og tradition:


Nye, udenlandske kartofler
Rabarber
Asparges
Dild og løvstikke
Ramsløg
Radiser
Purløg
Peberrod
Stenbiderrogn 
Sild og makreller 


Rent faktisk er de fleste af ovenstående grøntsager knap kommet frem til forhandlerne, men det er nu sjælen længes for alvor, og det er nu, at man godt må tyvstarte med de udenlandske alternativer. 


Påskefrokoster er ofte en blandet landhandel af gamle og unge gæster forsamlet ved samme bord. At lade hovedtrækkene være genkendelige kan af samme årsag være en rigtig god idé, uanset om frokosten er kold eller varm.

Den varme frokost er oftest bundet op på lam eller kylling. 
Den kolde tager udgangspunkt i rugbrød med sild og æg og afsluttes ofte med et ostebord. 
Disse grove træk kan være gode at holde fast i, og så lægge lidt mere engagement og kreativitet ved tilbehøret


Til den varme mad kan man supplere med en salsa: 
Radiser i tynde skiver
Fintklippet purløg og dild
En anelse finthakket mynte 
Agurk i små tern 
- alt blandes i en klassisk sukker/eddike-lage (kold), som du kender fra syltede agurker. Dette kan laves dagen før. 


Salsaen kan erstatte det mere traditionelle surt-sødt tilbehør såsom asier, mynegelé o.lign.


Du kan også lave råmarinerede rabarber af de første, nye skud:
skær rabarberstilkene i smukke, skrå skiver.
Kom vand og sukker, evt. lidt stjerneanis op i en gryde og kog op
hæld lagen henover rabarberne og lad dem trække indtil servering - laves evt. dagen før.


Man kan også springe over den varme skysauce og lave en frisk, kølig yoghurtdressing med:
græsk yoghurt, blandet med almindelig 3,5% sødmælkyoghurt
alle de afskygninger af friske krydderurter, du på stående fod kan få dine fingre i 
finthakket hvidløg og skalotteløg
friskt kværnet peber og et drys havsalt
en knivspids sukker


Kogte, nye kartofler kan godt lide persille eller løvstikke, og hvis man har heldet med sig, kan sidstnævnte allerede skaffes nu. Hvis heldet er med dig, kan du lave en hurtig løvstikkeolie af den første løvstikke, som kartoflerne bliver vendt rundt i inden servering.
Det enkle vinder i denne sammenhæng: blend løvstikke og koldpresset olivenolie med lidt salt og en anelse citronsaft. Punktum.


Jeg vil nok mene, at det eneste man måske skal styre helt udenom er bagte rodfrugter. Dem kan man næsten ikke klare længere på nuværende tidspunkt.


Den kolde frokost breder sig på visse områder over flere smagsnuancer, idet man let kan supplere pålægget med et par lune retter:


Fisken kommer man ikke udenom. De marinerede sild og gravad laks er uomtvisteligt to klassikere, men:
- Røget makrel blandet med eks. rygeost eller flødeost, revne radiser, fint hakket løg og mængder af krydderurter er også godt at sætte på bordet.
- Rejer, avocado, cherrytomater og æg på ét fad kunne også være en god kombination - intet er blandet sammen, og dét holder visse børn af.
- Æg i forskellige afskygninger: smilende, skidne, røræg, hårdkogte. Æg har en symbolværdi og hører uløseligt sammen med det kolde påskebord.
- Postejer eller patéer kunne også være et godt bud - alt fra høns til gris til vildt. Kolde som varme.
- Frikadeller, tærter el. lignende er også klassikere, som man (selv ved ihærdig indsats) ikke formår at skræmme nogen væk med. 
Hvis du påtænker at lave en tærte, kunne du lægge dig lidt i selen, bevæge dig ud af din comfort-zone og lavet noget andet end en porretærte:
- En tærte med nye, let kogte kartofler, smukke safrantråde og en æggeblanding hvori der er revet en god og lækker ost, kan virkelig sætte dagsordenen på et frokostbord. 


Frokosten er traditionelt set baseret på kødpålæg som udgangspunkt. Flankeret af æggene og afrundet med ostene - men når det så er sagt, så levner den kolde frokost fin plads til vegetariske indslag, som kan "lette" mavesmerterne lidt:
- Vegetariske postejer er gode i denne sammenhæng, fordi de kan laves til mange og fungerer fint blandt de øvrige typer pålæg. Nøddepostej er en klassiker, men variationerne er utallige. 
- Muffins lavet af revne rodfrugter, krydderurer og groft hakkede, kogte bønner, bundet sammen af æg og revet ost


Dette var ordene.

2 kommentarer:

  1. Herligt indlæg, lige til at tage og sætte på køleskabet.

    SvarSlet
  2. Tak skal du have :) Det kunne jo være, at det kom en og anden til gavn med en idé eller to....

    SvarSlet