mandag den 30. januar 2012

29.1 Hjemmelavet friskost


Hjemmelavet friskost


Hjemmelavet friskost er i virkeligheden en gammel traver, som ikke desto mindre fortjener en tur i manegen igen; en retro-runde, om man vil…

 Vi bruger smøreosten til forskellige ting her i huset:
 • Smurt tyndt på en pandekage, der kan tages med på arbejdet som madpakke eller formiddagsmad
 • Til kold pastasalat
 • Til at smøre ovenpå fladbrød, inden de bages i ovnen
 • Som dip til grøntsager og chips
Grundingrediensen:

2½ dl. cremefraiche, skyr, fromage frais, el. lign. tyktflydende surmælksprodukter– evt. en blanding af creme fraiche og et mere fedtfattigt produkt. Du har med andre ord selv en finger med i spillet, når fedtprocenten skal fastsættes.

Eksempler på forskellige tilsætninger:

 1. 1 spsk. ajvar, mild eller hot, et drys friskt kværnet peber, et lille nip salt
 2. 1 spsk. grøn eller rød pesto
 3. 1 tsk. meget finthakket løg, ½ tsk paprika edelsüss, ½ tsk. tørret dild, ½ tsk. friskt kværnet sort peber, ½ tsk. salt = så har du en såkaldt ”pikant ost”
 4. 2 spsk. blandede, meget finthakkede urter (eks. purløg, karse, persille og oregano), et drys friskt kværnet peber, ½ tsk. salt, 1 spsk. olivenolie
Fremgangsmåde:

 • Start med at tage et kaffefilter og sæt det i en tragt. Tragten skal stå med tuden i en beholder, som kan opsamle vallen, der løber fra.
 • Mål så det valgte mælkeprodukt af og skrab det over i kaffefiltret. Dæk til med plastfolie og lad det stå natten over eller fra morgen til aften.
 • Ca. 10-12 timer senere kan du vende din "friskost" ud af kaffefiltret - nu nydeligt formet derefter. Blandes med et af ovenstående forslag og opbevares dernæst på køl, ca.  5 dages tid. 
Tip: 
Vallen, der løber fra, er god at bage med - navnlig til koldhævet dej. Det er vallens indhold af mælkesyrebakterier, det handler om: bakterierne hjælper dejen med at udvikle en "sund kultur", som i sidste ende har både indflydelse på brødets smag og næringsværdi. 
Det var kort fortalt. Meget kort fortalt - men sagens kerne er, at du skulle tage at bage et brød, når du alligevel står med vallen. Den kan opbevares et par dage på køl, før du benytter dig af den, så ingen stress her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar