Dette er den mest afsindigt lækre eftermiddagsting, du kan sætte foran dine nærmeste. Tør jeg skrive, at det er lavet på baggrund af noget tørt brød?!
Jo, den er god nok. Vi skal rette blikket mod de kære englændere og snuse lidt til deres forkærlighed for puddings:
Karamel-brødbudding med æble og kanel |
Nytårsaften vil nogen vide, at der stod pindemadder på programmet. Runde pindemadder. Dette kan godt give enhver med lidt økonomisk sans nervøse trækninger i lommeulden, da en betragtelig del af det anvendte brød ender som frasorteret levnedsmiddel.
Jeg lagde det hele til tørre i en stor skål - og har ellers sidenhen spankuleret rund om selvsamme, mens jeg ihærdigt eftersøgte min hjerne for gode ideer. Den kom i dag, og ventetiden har gjort brødet godt. Det var tørt, ja knasende - og ikke bare "daggammelt" som puddings ofte foreskriver - og det gav retten en overflade så karamelliserende og knasende, at det hele var den rene idyl ved eftermiddagsbordet denne regnfulde torsdag.
Man tager en bid, som er engleblød og lun i munden. Hist og her mødes tænderne med en knasende sprød bid, som giver hele molevitten en behagelig, afvekslende oplevelse.
Man kan naturligvis servere lidt kold creme fraiche eller skyr til - men man kan også lade være og spise den som den er.
Man kan putte rosiner, revet citron- og appelsinskal ned i sin budding, før den bages - men man kan også lade være.
Man kan spise det hele mens den er lun - andet kan faktisk ikke lade sige gøre...
Du kan komme det hele lidt nemmere til livs ved at lave karamelsaucen i god tid og sætte den på køl indtil anvendelse.
Karamel-brødbudding med æble og kanel
100 g seriøst tørt, fuldkornstoast eller franskbrød i skiver. Skorpen må gerne være med.
3 madæbler uden skræl
kanelsukker
smør til formen
karamel-sovs:
½ dl. hvidt sukker
½ dl. mørkt muscovadosukker
2 dl vand
25 g saltet smør
1 dl. piskefløde
1 dl sødmælk
et strejf vaniljepulver (urtekram)
1 æg
Fremgangsmåde:
- Smør et ildfast fad og drys med kanelsukker
- Skær æblerne i grove både og læg dem i fadet
- Knus brødstykkerne groft og pres dem ned over æblerne. Her må man godt mosle det hele lidt samen
- Hvis ikke du har karamelsaucen i ærmet, skal du lave den nu:
- Smelt de to slags sukker på en pande
- Tilsæt smør og vanilje når sukkeret er ved at smelte - rør rundt
- Tilsæt vand - regn med at det vil bruse op og størkne. Det er ok, fortsæt med at røre under jævn varme, indtil det hele er kogt sammen.
- Kog et par minutter for fuld skrue, så du fornemmer at noget af væsken er fordampet, og der er gode, store bobler over det hele.
- Tilsæt mælk og fløde og kog atter et par minutter for fuld skrue - mens du naturligvis holder stand ved panden og rører stille rundt.
- Lad saucen køle af indtil fingervarm
- Rør det sammenpiskede æg heri og hæld hele molevitten ud over det ildfaste fad
- Lad det trække 20 minutter
- Tag en stor ske, vip fadet og hæld atter noget af væsken henover brødstykkerne, så de får mulighed for at suge så meget af saucen som muligt.
- Drys med kanelsukker og sæt fadet i en 200 grader varm ovn 25 minutter, indtil det hele er gyldent og hævet en anelse op.
- Serveres lun
Dén glæder jeg mig til at få! Håber den kan modereres i gluten/sukkerfri retning.
SvarSletHyggeligt at blive mindet på nytårsaften... tænk, at det kun er en uge siden!
Hmm.... jeg tror at det nemmeste er at droppe karamelsovsen, og så lave en mælke/æggeblanding som hældes henover - lidt som når man laver arme riddere. I den blanding kan man jo sagtens tilføre såvel kanel, vanilje og ahornsirup eller lignende - så bliver resultatet godt nok ikke karameliseret på toppen, men ellers er du godt på vej :)
SvarSletKh Nina
Min svigermor laver brødbudding af svært tørt brød - hun sælger den ikke på helt samme fine måde som du gør her Nina... jeg siger det bare...
SvarSletTil gengæld skal man ikke kimse af jævn jysk underdrivelse, som jeg nok tror hun mestrer.. Hvem ved; måske er hendes bedre end min....jeg siger det bare :D
SvarSlet