søndag den 24. februar 2013

Flødeis med vanille

Kongen over dem alle:

vanilleis
Vanilleisen. 

Nok er en hjemmelavet chokolade- eller jordbæris ikke til at stå for (såfremt isen ikke krystalliserer, og det gør den ikke!) - ej heller syrlig solbær for den sags skyld. Faktum er bare, at når en helt klassisk flødeis med rigtig vanille kommer frem, så sker der et eller andet. Vanille får lov til at stå frem som eneste smagsgiver - til gengæld understøtter vanille den rene smag af fløde og sukker. En meget ren smagskombination. 

Opskriften kommer her:

0,5 l fløde
0,5 l sødmælk
6 past. æggeblommer (6 stk. æggeblommer - ikke bægre!)
Et generøst drys vanillepulver fra Urtekram; dvs. en strøgen spiseske. 
260 g sukker

Fremgangsmåde:

 • Pisk blommer og sukker til du ikke længere kan høre sukkeret knase i bunden af skålen - det skal være helt cremet og hvidt. 
 • Varm forsigtigt fløde, mælk og vanille i en tykbundet gryde under omrøring.
 • Når væsken næsten koger, tilsættes 1 dl til æggemassen imens der piskes godt. Gentag med endnu 1 dl. (hvorved æggesnapsen tempereres) inden alt hældes over i gryden. 
 • Nu er kunsten at varme massen op, til æggene legerer og jævner massen til en let og skummende creme. Varmer du helt op til kogepunktet, koagulerer æggene i stedet, og du står med en grynet creme, der end ikke kan blendes jævn og glat. Altså: rør under omrøring, indtil massen er jævnet - og så tager du gryden af varmen. Forvent ikke at du står med en masse så fast som kagecremen til en lagkage; det er en langt mere skummende og let sag dette her. 
 • Afkøl og sæt i fryseren i en beholder, du kan piske i.
 • Hver time skal du nu først røre/blande alt godt sammen, så isen ikke fryser udelukkende fra siderne af beholderen, men jævnt fordelt isen igennem. Efterhånden som isen stivner, går du over til at piske massen igennem med en elpisker eller stavblender - alt i alt plejer jeg at røre to gange de første to timer, dernæst 1-2 gange piskes isen igennem med elpiskeren. 
 • Herefter er isen uden de fæle og modbydelige iskrystaller og klar til at blive kuglet op og serveret for et eller flere rare mennesker. 


Jeg lavede en dessert her i fredags med miniature tærter, frugtcreme, mørk chokolade - og så denne is. 

Jeg har opskriften. 

Den bliver næste projekt.

2 kommentarer:

 1. Til vanilleisen skriver du 6 past. æg er det 3 bægre

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pia. Godt spørgsmål! Det drejer sig om 6 æggeblommer. Så vidt jeg ved findes der to forskellige bægre/mål på markedet, så for ikke at forvirre har jeg skrevet det på denne måde. Retter det også lige i opskriften foroven! Venlig hilsen Nina

   Slet