lørdag den 4. maj 2013

Kammerjunkere - det er nu, de skal bages!


Det er ikke første gang, at jeg skriver om kammerjunkere - for ønsket om at bage kammerjunkere er en tilbagevendende begivenhed, der dukker op på det tidspunkt af året, hvor man også begynder at tænke på koldskål. Et sammenfald af dimensioner. 

Fra nu og frem til efterårsferien kræver kroppen sine mængder koldskål. Derefter begynder man at tænke på hyldebærsuppe med tvebakker - men det skal vi heldigvis ikke spekulere på lige nu.

Før man kan spise koldskål, skal man bage kammerjunkere. Det går heldigvis hurtigt, for kammerjunkere får man altid først lyst til, når der kun er ½ time til at lysten til koldskål melder sig. 
Når man så har lavet koldskålen, er kammerjunkerene kølet så tilpas meget ned, at de kan dumpes ned i skålen til kold...skålen, somkan fortæres til stor fornøjelse af glade mennesker i al almindelighed. Og? Ja, så er der ikke så grumme meget at sige mere om den sag!

Ingredienser:
6 dl hvedemel
1 dl havregryn, malede (kan klares i en elektrisk kaffemølle) Alternativt bruges grahams- eller speltmel
1½ dl rørsukker
140 g smør
1½ dl mælk
½ spsk vanillepulver (ikke sukker, men ren vanille. Forhandles bl.a. af Urtekram)
1 stor spsk bagepulver
½ spsk kardemomme


Fremgangsmåde:

  • Alt vejes af og kommes i en rummelig skål
  • Æltes hurtigt sammen 
  • Trilles dernæst til lange pølser, som fragtes over på en bageplade
  • Bages i en forvarmet ovn, 180 grader, i ca. 25 minutter. Fornemmer du, inden tiden er gået, at stængerne vil kunne klare at blive skåret, uden at dejen går i stykker, tager du blot bagepladen ud af ovnen. Der er stor forskel på ovne, så du må være opmærksom. 
  • Når stængerne har sat sig i knap 5 minutter, kan de skæres i skiver, som atter fragtes over på en bageplade.
  • Tørrer ved 170 grader i ca. 15 minutter
  • Når kammerjunkerne er kølet helt af, kan du - heldigt nok - tillade dig at smage på en for at tjekke tørhedsgraden. Er de let bløde i midten, skal de tørre lidt længere tid. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar