onsdag den 23. oktober 2013

2 slags antipasti

To slags antipasti: squashrulle med sugo og gratineret portobello med pesto, urter og ost

Aftenen, hvor sirupslagkagen kom på bordet som en dessert, skete der trods alt lidt mere i køkkenet. Man skulle have en let forret: en grillet squashrulle, gratineret portobello, oliven og godt brød. 

Hovedretten var en langtidsbraiseret oksetykkam i en fortættet tomatsauce. Det kan være, at man hører mere om den på et andet tidspunkt. Men ikke nu.

Forberedelserne til forretten skete dagen før - det er vel omtrent som med juleaften: jo flere dage man strække alt det rare over, desto mere fornøjeligt er det hele. Grundet dette opløftede sindelag var der heller ikke nogen til at minde mig om, at der skulle skrives mængder eller andet praktisk ned. Drik derfor hellere et glas rødvin, før du starter med at læse videre - så går alt glimrende:

Jeg tog en kurv under armen, gik ud i haven og vendte ind igen med vind i håret, de sidste squash og tomater, en god stak persille, hvidløg fra skuret, samt timian og rosmarin.

Derefter vandrede kurven i Brugsen efter portobellosvampe, kapers, løg, ansjoser og rosiner. 

Hjemmelavet rasp, balsamico eddike, persillepesto, rødvin, parmesanost og olivenolie var at finde i huset...i gode mængder.

Anvisning på grillet squashrulle:

  • Skær en squash i ½ cm tykke skiver på langs.
  • Pensl begge sider med olivenolie, drys let med godt salt, og grill dem enten på en grillpande eller udendøre på en rigtig grill. Læg til side - gerne filmet, så skiverne bliver tilpas bløde.
  • Hak 1 stort løg og 2 fed hvidløg godt og grundigt og sauter dem i olivenolie, indtil løgene er let transparente. Tilsæt 1-2 ansjosfileter, der ligeledes er hakket fint. Omtrent 500 g godt modne tomater i tern, en spiseske fint hakkede mørke rosiner, en spiseske balsamico, 1 spsk. groft hakkede kapers og ½ dl. rødvin følger efter. 
  • Lad dette simre under jævn omrøring i knap en halv time. Når alt er kogt smukt sammen, køkkenet dufter og du begynder at smile, tilsættes et bundt finthakket persille og evt. lidt frisk basilikum, hvis du har lidt ved hånden. Giv et skud friskt kværnet sort peber. Lad sugoen koge endnu 5 minutter og smag så til. Det kan være, at der skal justeres med sukker, eddike, salt og peber - afhængig af tomaterne, du har brugt til retten. 
  • Sættes på køl til næste dag:
  • Bred en god del af sugoen ud på hver squashskive og rul sammen. Sæt rullerne på højkant, så de lige rører ved hinanden - derved holder de formen. 
  • Til sidst tager man hver rulle og vender i groft rasp. Det skal nok hænge ved, da squashskiverne stadig er fedtede fra stegningen dagen før. 
  • Bages i ovnen ved 215 grader i ca. 15 minutter, eller indtil raspen er gylden.
Anvisning på gratinerede portobellosvampe:


Ingredienser:
½-1 portobellosvamp pr gæst afhængig af størrelse og de efterfølgende retters størrelse
Persille- eller basilikumpesto
frisk persille
parmesanost

Fremgangsmåde:

  • Børst portobellosvampene fri for jord
  • Læg svampene i et ildfast fad med lamellerne opad
  • Fordel pesto, masser af groft hakket persille og endelig revet parmesan henover samtlige svampe. Det er ikke meningen, at svampene skal sejle i smeltet ost efter gratinering; vis lidt mådehold, tak! 
  • Kom svampene i en 215 grader varm ovn og gratiner i  ca. 15 minutter eller til osten er gylden, og man kan se pestoen boble svagt indenunder. 

Server med oliven, rødvin og godt brød




Ingen kommentarer:

Send en kommentar