tirsdag den 15. april 2014

Ny opskrift på rugbrød

Godt rugbrød!


I dag får du ikke nogle skarpe argumenter, nogle fabulerende beretninger om rugbrødets liv og levned og heller ingen historie. I dag får du simpelthen bare opskriften på de mest geniale form for mæthedsregulerede fødevare, jeg overhovedet kan komme i tanke om. En ny opskrift på noget jævnt godt. Noget, man bare ikke bliver træt af!

1. dag
2,5 dl. vand
200 g rugmel
100 g rugsurdej

 • Bland de tre ingredienser sammen i en rummelig skål og lad den stå tildækket på køkkenbordet til næste dag.
2. dag
4 dl. mørkt øl
1 stor spsk. salt
150 g frø efter egne smagsløg; solsikke, hørfrø, græskarkerner, etc.
130 g skårne rugkerner (eller knækede, hvis de er lettere at skaffe.)
100 g hvedemel
140 g rugmel
 • Kom samtlige 2. dags-ingredienser op i skålen til dejen fra 1. dag og rør godt sammen.
 • Tag en portion surdej fra til næste bagning
 • Kom dejen op i en rummelig form, enten smurt med smør (det gør jeg, og nej; brødet bliver ikke klistret) eller foret med bagepapir.
 • Lad dejen hæve et par timer, eller til den har løftet sig et stykke op mod kanten. Hvis du bruger et ildfast fad, kan du se hvordan processen udvikler sig efterhånden som timerne går.
 • Sæt formen ind i en kold ovn, tænd og skru op på 185 grader. Bag rugbrødet 1 time fra ovnen bliver tændt.
 • Tages ud, afkøler et kvarters tid og vendes så ud på en rist. 
 • Når rugbrødet er næsten koldt, pakkes det ind i et viskestykke til næste dag. Jeg holder af at opbevare rugbrødet på denne måde, men man kan også ty til plasticposer, når brødet er helt koldt.


Note: Holder du af rugbrød med lidt mere smag, kan du prøve at tilsætte hele fennikelfrø og tørret brændenælde. Dette giver en mere kompleks og nuanceret smagsoplevelse, der er særlig godt til fede spegepølser og tørre, modnede oste.

Endnu en note: surdej opbevares på køl imellem rugbrødsbagningen. Strø et tyndt lag salt på toppen af dejen, inden du skruer låget på - det hæmmer uønsket bakterievækst. 
En surdej kan sagtens holde sig 1 måned på køl uden at blive brugt!

2 kommentarer:

 1. Græskarkerner er bare ideelt til rugbrød.

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jep!! Ooog salater, morgenmad og snacks ;) Burde indgå aftale med nogen, der solgte det i større pakninger end de dersens snoldede 200 grams poser.....!

   Slet