søndag den 26. oktober 2014

Grov tærte med rødbeder, porre og feta

Grov tærte med rødbeder, porre og feta


Jeg hev de sidste rødbeder op af jorden her til formiddag. Der var ikke mange, for de havde stået forkert og manglet både lys, jord, kærlighed og garanteret også en hel masse andre vækstfremmende faktorer. Men de var der, og der var lige netop nok til denne tærte, som jeg på det varmeste kan anbefale dig at gå igang med. 

Smagen er sød, dyb, krydret og kalder på en frisk og sprød salat ved siden, eksempelvis en blanding af masser af rucola, appelsin og rå jordskokker.

Tærtebunden er grov og befriende ikke-fed, og bærer derfor fyldet med anstand. Man slipper med andre ord for at gå til af trommesyge, kvababbelser og andre besværligheder efter endt spisning.

Til én stor tærtebund:
150 g hvedemel
150 g finvalsede havregryn
0,75 dl. olivenolie
1,5 dl. vand
1,5 tsk. sat

Fyldet:
500 g rødbede, skrællet vægt, groft revet
1 stor porre
2 spsk. koldpresset rapsolie
1 strøgen spsk. madras karry
1 dl. fløde 38%
2 spsk. balsamicoeddike
1 spsk. kapers, groft hakket 
1 tsk. salt
50 g blød og cremet feta, brækket i små stykker
1 æg

Fremgangsmåde:

  • Tænd ovnen på 220 grader.
  • Start med at samle tærtedejen: kom alt i en skål og bland godt og hurtigt sammen med fingrene eller en food processor. 
  • Smør en tærteform og tryk dejen ud i et jævnt lag. Prik dejen med en gaffel og forbag den i 15 minutter. Skru herefter ovnen ned på 180 og sæt tærten til side.
  • Imens tærtedejen er i ovnen, fortsætter du med fyldet: Skræl rødbederne og riv dem groft. Rens porren og skær den i tynde skiver - brug lige dele grønt og hvidt. 
  • Kom olien på en varm pande og drys karry på. Lad karry og olie riste sagte et øjeblik, men kom rødbeder og porre på panden, inden olien begynder at ryge. Vend godt rundt, så alt bliver blandet, og tilsæt så de resterende ingredienser (minus feta og æg) til fyldet. Sauter under stadig omrøring i knap 5 minutter. Kom fetaen i blandingen og rør atter rundt. Tag blandingen fra varmen og lad den køle af et par minutter.
  • Tilsæt ægget og rør godt sammen. 
  • Bred fyldet ud over den forbagte tærtebund, og bag tærten ca. 25 minutter.  
  • Spises let afkølet med kørvel og mere feta på toppen. Alternativt iskold creme fraiche. Eller... kamfræs', som man siger det her på disse kanter! 


Note: der skal kun 1 æg i tærten, og det tjener udelukkende som konsistens-korset. Æggestand og tilberedte rødbeder er simpelthen et dårligt match, som man ikke vil byde sine smagsløg. Så må man lave en reel porretærte, hvis man simpelthen vil kaste æg efter en tærte...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar