lørdag den 16. december 2017

Lemon curd på bergamotte citroner

Lemon curd på bergamotte citroner


I morgen er det den 3. søndag i advent. Bollerne koldhæver allerede i køleskabet på en bageplade, og er klar til at blive bagt i morgen tidlig. Der er puttet en lille pakke i nissehuerne, og tre lys er klar til at blive tændt i den interimistiske adventskrans inde i stuen. I køleskabet står en krukke med den fineste lemon curd. Sød, syrlig, salt, fed, cremet og særligt aromatisk, fordi jeg har brugt bergamottecitroner, hvis distinkte noter af bergamotte leder tankerne hen på en god earl grey te. 

Bergamotter kan købes i en begrænset periode omkring jul og januar, og du skal slå til, hvis du støder på dem. Kan du ikke selv fordrage duften og smagen, forpligter du dig alligevel til at købe et par stykker, så du kan glæde andre med denne kuriositet. Man skal støtte diversiteten af smagsoplevelser. Jeg har købt mine fra Fuglebjerggaard, men en velassorteret økologisk grønthandler i de større byer kan også tænkes at forhandle dem lige nu. 

Opskriften er såre simpel, og du skal nok komme trygt i mål.

Ingredienser:
Saft og fintrevet skal af 2 citroner (samlet vægt saft: 40 g)
100 g sukker
1 æg
korn fra ½ "almindelig" Bourbon vanillestang. Hvis du er gået all in og har en polynesisk vanillestang i gemmerne, skal du kun bruge 1/5)
50 g saltet smør

Fremgangsmåde:
  • Sæt en tykbundet gryde på komfuret, og kom samtlige ingredienser heri.
  • Tænd for middelvarme, og mens gryden varmer op, piskes der konstant. Det må ikke koge! Hvis det sker, koagulerer æggene og det er du ikke interesseret i.
  • Når massen begynder at tykne og blive cremet, skal du øjeblikkeligt tage gryden af varmen. Det bliver tykkere, når det er kølet helt af.
  • Hæld den varme lemon curd på et rent glas, og sæt det i køleskabet, når det er kølet lidt ned.
  • Spises med velbehag ovenpå ristet brød med iskoldt smør 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar