lørdag den 28. september 2019

Stop madspild! Red hassenødderne og lav din egen Nutella


Hjemmelavet Nutella 


Hjemmelavet nøddecreme med chokolade og honning
 I naturen ligger der lige nu flere hundrede kilo hasselnødder, der bare venter på at blive samlet op. 
Der er så mange, at selv borebillerne har opgivet at ødelægge høsten for de, der håbefuldt vover sig i nærheden af en hasselbusk eller træ med en kurv under armen.
Man kan ikke påstå, at det er en hurtig proces at samle og knække nødder, men smagen er så vidunderlig, at den heldigvis ikke kan sammenlignes med de almindelige poser knækkede nødder i supermarkedet.
Jeg har en stor bakke stående på mit køkkenbord, og når jeg fra tid til anden har et ledigt øjeblik, knækker jeg et par håndfulde til en salat, hjemmelavet nøddecreme eller en god kage. 

Opbevaring: 
De nødder jeg ikke skal bruge lige her og nu, kan gemmes hele vinteren, bare du gør følgende:
1) fjern haserne; nøddernes papirtynde overfrakke. 
2) Vask nødderne grundigt og kasser de, der måtte have et lille, helt rundt og sort hul. Der huserer borebillen (eller har gjort det)
3) Bred nødderne ud i et jævnt lag på et gammelt lagen eller et viskestykke, og lad dem ligge et døgns tid.
4) Næste dag, eller når skallerne er helt tørre, kommer jeg dem op i en gammel nylonstrømpe eller i et stort kartoffelnet, og finder et tørt og ikke alt for varmt sted til dem. Her kan de hænge hele vinteren, indtil man overvældes af trangen til en håndfuld hasselnødder. 

Nu til her og nu-trangen. Til en chokoholisk nøddecreme, der smager så dejligt, at man bare må have mere. Og det kan man. Nødderne er derude. Afsted med dig!

Ingredienser:
300 g hasselnødder, mængden er uden den hårde skal
200 g mørk chokolade, grofthakket
175 g honning
Ca. 1-1,5 dl kogende vand
½ tsk. havsalt
2 tsk. vaniljekorn

Fremgangsmåde:
·       Knæk hasselnødderne og kom dem op i en bradepande. Bred dem ud i et jævnt lag.
·       Rist hasselnødderne i ovnen ved 100 grader, indtil de er helt gyldne. Dette tager ca. 25 minutter
·       Kom de varme hasselnødder op i en food processor sammen de øvrige ingredienser, bortset fra vandet. Blend sammen. Du skal regne med, at du flere gange skal tage en dejskraber og skubbe massen ned fra siderne af skålen, for at alt kan blive blandet og blendet godt sammen.
·       Når massen er sammenhængende og ligner en tyk konfektmasse, tilsætter du lidt varmt vand, mens blenderen kører. Du skal kun tilsætte akkurat så meget, at nøddecremen bliver cremet og smørbar.
·       Kom nøddecremen på glas og opbevar det ved stuetemperatur.
·       Tip: undlad at komme vandet i, og tril i stedet massen til kugler, du overtrækker med chokolade. Sættes koldt indtil de serveres som konfektkugler. De kan naturligvis tilsættes diverse smagsgivere såsom kaffe, likør, etc.   

Ingen kommentarer:

Send en kommentar