søndag den 30. oktober 2011

30.10 All you need is...

(En) Lykkelig salat med svampe, ost og belugalinser



Nydes sammen med ristet brød med artiskokcreme (med hvidløg) og en god spegepølse

Ingredienser:

1½ dl. belugalinser
2 dl. vand
1 dl. hvidvin
1 tsk. havsalt
2 laurbærblade
-
½ dl. Vesterhavsost i flager (skræl flager af osten med en kartoffelskræller)
½ bakke blandet babysalat – eller ca. 2 håndfulde
-
250 g svampe; østershat, markchampignon, portobello, shiitake, o.lign
1 spsk. Smør
½ bdt. Bredbladet persille, groft hakket
2 spsk. hvidvin
Peber og salt

Dressing:
1½ spsk. god olivenolie
Peber
1 spsk. balsamisk rødvinseddike eller glace

Fremgangsmåde:

  • Start med linserne: vand, hvidvin, salt, laurbærblade og belugalinser koges op.
  • Når linserne koger, sættes tiden på 20 minutter
  • Efter 20 minutter slukkes der for kogepladen, men gryden får lov til at blive stående 10-15 min. endnu, for at trække det sidste hjem.
  • Smag på dem. De skal være faste, men gennemkogte.
  • Imens linserne koger, laves den resterende del af salaten færdig:
  • Skyl og dræn salaten godt, helst med en salatslynge. Fordel salaten ud på et fladt fad
  • Rens svampene forsigtigt; dvs. helst uden brug af vand, men blot med en tør, lidt stiv bagepensel. Kan vand ikke undgås, må det ske så hurtigt som muligt for ikke at få svampe med viskelæder-konsistens som resultat.
  • Smelt smør ved høj varme på en pande, lad det bruse af
  • Tilsæt svampene, men undlad at røre rundt og ryste panden det første minuts tid. Rør rundt og lad atter stå uden at røre.
  • Drys persille, lidt salt og kværn peber henover, og hæld hvidvin på, og rør rundt, så alt fordeles.
  • Mens panden stadig står med høj varme, lader man dette koge ind, hvorved svampene karamelliseres let.
  • Tag svampene af panden og lad dem køle lidt ned.
  • Fordel de let afkølede svampe henover salaten sammen med de ligeledes afkølede linser og flagerne af ost
  • Ingredienserne til dressingen blandes godt og dryppes henover.

 Tip:
  • Når jeg skriver, at du skal undlade at røre rundt i panden med svampene i det første minut, handler det atter om at få svampene til at brune – og ikke koge. Ved omrøring sænkes temperaturen, hvorved svampene lettere koger. Og det er man ikke interesseret i.
  • Hvis du insisterer, er bagte rødløg slet ikke så tossede at servere som tilbehør

1 kommentar: