Niks.
Nogle gange skal man ikke sætte sine ingredienser under nogen skæppe, eller (som Morten så klogt citerer ude fra bryggerset) "selvom man er skaldet, kan man godt lave en langhåret suppe!" Og hvor dén kom fra, ved jeg ganske simpelthen ikke. Men mon ikke, at budskabet er ved at falde på plads....
Vi fik suppen til min fødselsdag, og hvis man er til krydrede sager, så er denne her lige i øjet.
Mængder kan jeg ikke sådan helt komme ind på, men tag et kig på billederne, og læg det sammen med det faktum, at der var mere end nok til 7 voksne
Suppen med de 31. ingredienser
Chipotle chili i adobo sauce, 1 stk. + lage (altså ikke en hel dåse, men én chili fra dåsen!)
Rød og grønne chili 1 af hver ("Dutch" - også kaldet supermarkedernes darling, fordi det tilsyneladende er den eneste typer chili, de tør give sig i kast med at lange over disken)
Frisk ingefær, en lille håndfuld efter du har skrællet den
Hvidløg - så mange du kan skamme dig til; ca. 4 fed
Citronsaft, fra 2 citroner
Olie, mørk sesamolie, 2-4 spsk.
2.del:
(alle ingredienserne som udgangspunkt være hele, ikke pulveriserede)
szechuanpeber
spidskommen
nelliker
koriander
muskatblomme
fennikel
kanel
kardemomme
(se billedet for mængder)
3. del:
Knoldselleri, ca. ½ ikke alt for stor knold - i mindre terninger
Gulerødder, 4 stk., i skiver
Alm. hvide zittauer løg, 1 stort, i mindre både
Porre i ringe, 1 stk.
2 spsk. mørk sesamolie
4.del....
Røde linser, ca. 2 dl
friske laurbærblade 2 stk.
tomatpuré 1 dåse af den "store" slags
tomater på dåse (eller, foretrukket, glas) 1 stk. ca. 4-500 g
kokosmælk, fuldfed, 1 stor dåse
sojasauce
saft af 2 appelsiner
skal af 2 appelsiner
cherryeddike
vand, til det hele dækker (forklaring følger under "fremgangsmåden")
salt
honning eller mere appelsinsaft til at smage suppen til med (hvis du kun bruger appelsinsaft ryger du ned på 30 ingredienser. Med andre ord på eget ansvar og initiativ; jeg fraskriver mig ethvert kendskab til konsekvenserne)
Godt så. Tid til at stramme forklædet og gå i gang:
Fremgangsmåde:
- Ingredienserne i del 2 (bortset fra muskatblomme) skal ristes på en tør, hed pande, indtil krydderierne begynder at dufte og "flytte på sig" på panden. Bliv ved panden og løft den op, med det samme krydderierne begynder at fylde luften med æteriske olier. Hæld krydderierne (+ muskatblommen, du ikke ristede) op i en blender og:
- Tilsæt alle ingredienserne fra del. 1. Alt skal blendes til en fin pasta - se billederne. Om du bruger kernerne fra dine chilier er op til dig og dine gæsters ønsker til styrken af suppen. Sæt til side.
- Tag en stor gryde frem, hæld olie i bunden og ingredienserne fra del. 3 - sauter, indtil grøntsagerne begynder at blive let bløde
- Tilsæt krydderierne fra Del 2, pastaen fra Del 1 samt ingredienserne fra Del. 4 - Med andre ord er det nu, at suppen skal "samles".
- Lad alt koge under låg 30-40 minutter, indtil linserne er kogt godt ud.
- Blend det hele og smag til med salt/soja, honning/appelsinsaft og evt. mere eddike
Serveres med creme fraiche, ristede græskarkerner, bladselleri i tynde skiver og limesaft til at presse henover
Humlen ved denne suppe er, at samtlige grundsmage er repræsenteret heri; dvs. surt, sødt, bittert, salt og umami.
- salt: sojasauce, salt
- surt/syrligt: eddike, tomater og citronsaft
- bittert: appelsinskal (også selvom du skræller den hvide hinde af, vil der fortsat være bitre toner at finde heri)
- umami: sojasauce, chipotle chili
- sødt: appelsinsaft, honning
Endelig giver krydderiernes rige tilstedeværelse suppen dens særlige karakter.
Det er en suppe, der mætter - ikke bare fordi, at den er tyk, kraftig og nærende, men i lige så høj grad fordi at sanserne bliver mættet.
Uhmmmm, tænder løber i vand! Det lyder virkelig godt - men jeg vil aldrig selv få lavet noget, der skal organiseres så meget, desværre. Eller, det vil jeg normalt ikke - men det er lige før jeg overvejer med denne suppe ;-)
SvarSletKh Lærke