lørdag den 1. oktober 2011

30.9 Pæresirup..


Pæresirup kan, når det laves på denne måde, smage blidt af englevinger og lignende pullerstads. Det er med andre ord en sirup, der smager af pære og vanilje - intet andet. 

Behøver man i grunden lede videre, hvis en simpel smagskombination til fulde dækker ens behov for lidt sødt og uskyldigt?! I hvert fald ikke i dag. Måske en anden smag i morgen, en anden dag...
Den egner sig fortrindeligt til morgengrøden. Er du til noget helt andet, så brug den i en salat med den bitre raddichio, den fabelagtige bløde gedeost fra Vebbestrup og nogle gode croutoner. Dryp lidt henover sammen lidt af olien fra gedeosten.


Pæresirup

Giver ½ dl

1 kg pærer – alt inklusive
1 dl vand
200 g sukker
¼ tsk. vaniljepulver (Urtekram)

 • Skræl pærerne og kasser kernehuset
 • Skær pærerne i mindre stykker – udseendet kommer sig ikke så nøje – og put dem op i en gryde
 • Tilsæt vand og kog under låg, indtil pærerne begynder at briste. Det vil tage ca. 20 minutter
 • Hæld op i en saftpose eller et dørslag, hvori der er lagt et rent viskestykke, således saften kan løbe fra.
 • Du får ca. 4 dl ud af denne portion
 • Hæld væsken op i en gryde og tilsæt sukker og vanilje.
 • Lad det koge uden låg i ca. 25-30 minutter, indtil væsken er tyknet ind til en sirup.


Tip:
Det er lidt forskelligt, hvor lang tid det tager afhængigt af grydens størrelse. Som en prøve kan du tage en grydeske og lade væsken løbe derfra og ned i gryden. Når de sidste dråber på skeen bliver tykke og slipper langsomt, er din sirup klar.


6 kommentarer:

 1. Den sirup ser skøn ud! Det er en fantastisk verden der åbner sig for en, når man opdager at man selv kan lave sirup :-)
  (P.S. vi mødtes til madmessen i går, sammen med de andre bloggere - jeg var hende der havde papparazzi-manden med, og som fik dit kort lige inden vi gik!)

  SvarSlet
 2. Hej Heidi.
  Ja, jeg er ret pjattede med at lave sirup :)Det er ikke få ting, der er kogt ind i her hos os!
  - og tak for sidst i øvrigt!
  Glæder mig til at følge med i din blog...

  SvarSlet
 3. Synes det er svært at vurdere hvornår siruppen er klar. Den er meget tynd når man hælder den på flaskerne. Tykne den når den bliver kold?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik og Inger.
   Den må ikke være alt for tynd, når man hælder den på flasker. Når jeg ovenfor skriver, at man kan hælde en tynd stråle fra en grydeske for at vurdere konsistensen, så er det netop for at afkøle siruppen og dermed vurdere på det endelige resultat. Derfor: I må først stoppe kogningen, når dråberne, der falder fra grydeskeen, gerne vil blive hængende tilbage på skeen og kun modvilligt og tungt falder derfra. Prøv evt. at lade de sidste dråber lande på en teske, som I bagefter smager på - da vil det også i munden føles som en rigtig sirup.
   Jeg håber at det kan hjælpe jer!
   Venlig hilsen Nina

   Slet
 4. Ser denne nu, da jeg er i gang med at finde opskrifter på sirupper, som jeg vil lave til mit julemarked. Kan man lave den nu og så måske bare komme lidt atamon i eller måske rom,cognac eller??

  SvarSlet
 5. Hjælp min sirup blev for tyk da den blev kold!
  Kan jeg redde den, ved at varme den op igen og til føje lidt mere smeltet sukker?

  SvarSlet