mandag den 3. oktober 2016

Gode råd til mindre madspild, 1 del.

Tørret rødbede


Jeg har netop deltaget i et seminar, hvor en del af dagens indhold omhandlede konkrete tiltag mod madspild rundt om i de større institutionskøkkener. Jeg tog motiveret derfra med konkrete ideer, som i den kommende tid skal søsættes på jobbet. På den private front oplevede jeg også ny motivation strømme til, og hvor navnlig lysten til at tage stumperne af grøntsager, der tit ligger tilbage i køleskabsskuffen, op til seriøs genovervejelse.

I mit tilfælde er jeg udfordret af kun at have en symbolsk fryser ovenpå mit køleskab og en husholdning, der ofte kun består af mig.
Et stærkt ønske om at lave ordentlig mad, både når det blot er mig, eller når vi er flere, skal helst gå hånd i hånd. Et ønske om at åbne såvel køleskabe som køkkenskabe og ikke se enten overflod med efterfølgende stort madspild til følge, eller alt for ensidig kost med få råvarer for at minimere spildet.

Den bedste løsning for mig har derfor været at:
1) Tørre så meget som muligt
2) Lynsylte hvad der måtte være af rester
3) Lave råvaremæssigt overblik søndag aften og sammenholde det med den kommende uges aktiviteter

Jeg tager her fat om punkt 1; de næste 2 punkter skal have et indlæg for sig.
Den anden dag faldt jeg for fristelsen til at købe en pose med økologiske, revne rødbeder. Nedsat i pris pga. dato, og derfor næsten gratis. Spontant fandt den vej ned i kurven, og kom videre med mig hjem. Slukøret fandt jeg ud af at der i forvejen lå nogle gulerødder, nogle gule stangbønner, lidt spidskål og lidt broccoli - og at mine børn og jeg ikke kunne nå at redde det hele.

Der blev iværksat en samlet redningsplan for grøntsagerne, som er en historie for sig, men rødbederne fik særstatus: de blev tørret i tørremaskinen, hvilket kun tog et par timer.


Resultatet: knasende, sprøde stænger med en ren smag af rødbede.

De står nu på hylderne ude i det lille mini-vikutalierum og venter på anvendelse.

Forslag:
  • Iblødsat til suppe
  • I bygotto
  • Marineret og vendt i bønnesalat
  • Drysset ovenpå en sprød salat i sidste øjeblik
  • Kværnet til pulver og brugt som smagsgiver ovenpå en nordisk hummus af gule flækærter med kørvel og koldpresset rapsolie
Det giver sig selv, at andre rodfrugter kan tørres på samme måde. Der er en miljømæssig udfordring ved at bruge en tørremaskine (og det er nok også de færreste, der har sådan et monstrum stående), så ud fra den betragtning kan derfor anbefales, at man starter med at lægge de emner, man vil tørre, ind i ovnen på eftervarmen, og så lade tingene tørre på denne måde. Pas blot på varmen! De skal tørre blidt og roligt, ikke svide af og blive brankede.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar