fredag den 22. januar 2021

Syltede appelsinskaller i vaniljesirup

Sæsonen for citrusfrugter er for alvor over os. 

Jeg har i løbet af de seneste 14 dage syltet og tørret kilovis af disse gule og orange frugter, som vi har så godt af at spise lige nu. Når jeg sylter appelsiner og citroner, bruger jeg hele citrusfrugten. Anderledes ser det ud, når jeg blot har lyst til at pille en appelsin og spise den - og det har jeg næsten hver dag her i højsæsonen for appelsiner. Hver dag smider vi voldsomme mængder skræl ud, som sagtens kan anvendes. Der er mange muligheder, men her får du et konkret tip til skrællens anvendelse:

Syltede appelsinskaller i vaniljesirup 

Både sirup og appelsinskaller kan bruges i bagværk, ovenpå is, finthakket i salat, i müsli og meget, meget mere. 

I praksis vasker og piller du en appelsin, når du vil spise den. Skallen gemmer du på køl i en lufttæt beholder 4-5 dage, indtil du har samlet en god mængde sammen. (Går der længere tid, kan du sagtens fryse skallerne. Det er en god idé at skære dem i tynde strimler, før de fryses, så de kan anvendes direkte efter optøning og iblødsætning, når du har tid og lyst.) 

Når du har indsamlet omkring 500 g skaller, er du klar til at gå i gang. Husk, at det tager to dage at lave disse appelsinskaller på grund af iblødsætningen. 

Du skal bruge:

250 g vaskede og økologiske appelsinskræller

5 dl vand 

300 g sukker

½ vaniljestang 

4-5 sylteglas alt efter størrelse

Fremgangsmåde:

  • Skær appelsinskallerne i tynde strimler
  • kom dem op i en gryde og hæld vandet over. Det skal dække skallerne. 
  • Sæt låg på gryden og lad den stå køligt til næste dag - et koldt skur er genialt til formålet
  • næste dag, eller 15-18 timer senere, tager du gryden ind i varmen og lader den stå og få lidt stuetemperatur, inden du starter projektet op. Det er god klimastil. 
  • Tænd for gryden, tilsæt en flækket vaniljestang og lad indholdet småkoge under låg i 30 minutter.
  • Tilsæt sukker og rør godt rundt. Lad appelsinskallerne koge uden låg i ca. 20 minutter, indtil skallerne er transparente, og væsken falder tungt fra grydeskeen. Er dette ikke sket efter de 20 minutter, lader du indholdet i gryden koge videre.
  • Imens klargøres sylteglassene: skold glas og låg i spilkogende vand. Hæld en god sjat vodka eller anden stærk, smagsneutral spiritus i hvert glas, og ryst dem grundigt. Hæld spiritussen ud, og lad glassene stå klar på køkkenbordet.
  • Når væsken er tyknet, hældes skaller og sirup på de klargjorte sylteglas, som lukkes helt til med det samme.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar