tirsdag den 26. januar 2021

Sådan laver du selv mikrogrønt eller spirer i dit eget køkkenHer ser du hjemmelavede spirer. Det, der nu også populært kaldes for mikrogrønt - en lidt mere smart betegnelse. 

Jeg er dog vokset op i 80’erne med original grøn/brun spirebakke og mungbønner som det foretrukne valg (vidste vi, at man kunne spire andet dengang??), og jeg har spist SÅ mange mungbønner..... I dag er min favoritspire lucerne som er vist på billedet her, men også broccolispirer, puy-linser og kikærter hører til mine absolutte favoritter. Spirer er en genial måde at få friskt grønt på i vintermånederne, og spirerne er så sunde, at man næsten ikke forstår det. Næringsværdien i en spire stiger eksplosivt, når de første grønne blade udvikles, og man kan simpelthen ikke spise for mange. 

Spirer er lækre i en sandwich, helt au naturel som de er, ovenpå asiatiske retter, ovenpå supper, på rugbrødsmadder, i råkoster og salater- you name it.

Det er ofte mine børn, der står for tjansen med at lave spirerne, og det kræver kun tre ting, før man er klar: noget at spire*, vand og et syltetøjsglas. En sigte er også værd at have, men det behøves strengt taget ikke. 

Dag 1, morgen: 

Sæt 1-2 spsk. spirer i blød i koldt vand i et stort syltetøjsglas Dag 1, aften:

Hæld alt vandet fra ved at skrue låget næsten i og så hælde vandet ud. Pas på, at de små frø ikke slipper med ud.
Sæt syltetøjsglasset på køkkenbordet uden direkte adgang til sol eller anden varmekilde. Lad låget sidde helt løst på.

Dag 2, morgen: skyl spirerne i rigeligt koldt vand og dræn dem. Husk at låget skal være løst.

Dag 2, aften: gentag processen
Denne proces gentages morgen og aften i ca. 4-5 dage. Når spirerne er klar, kan de opbevares på køl, indtil de er spist op. 

Hvis dit temperament udfordres af at si vandet fra på denne måde, kan du sagtens skylle spirerne i rigeligt koldt vand og hælde vandet fra i en håndevending i en si, og så komme spirerne tilbage i glasset. Du kan også stikke hul i et låg, eller spænde tyndt gazestof henover åbningen. 

Bare du holder fast i, at spirerne skal skylles i rigeligt koldt vand 2 gange om dagen, og at vandet bliver siet væk bagefter, så er alt godt. 

*) Du kan spire helt korn, linser, frø og kerner - men du må IKKE spirer bønner (eksempelvis kidney, borlotti, lima, etc). De indeholder giftstof, som du får ondt i maven af at spise, hvis de spises rå. 

Mange helsekostforretninger sælger spirer til dette formål.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar