lørdag den 11. juni 2011

11.6 Sikre tegn på sommer



Når hylden blomstrer, skal der laves saft. Den er sat over i dag, og skal nu trække i køleskabet de næste 4 dage, før den sies og kan bruges.

Hvis du også er ved at varme op til at lave hyldeblomstsaft, må du love mig, at du skærer en hel øko citron i grove både og smider dem ned til skærmene, der står og trækker smag. Forholdet er 20-25 skærme til 1 øko citron. Herforuden er 20 g citronsyre også tilladt, da vi ikke er interesseret i den lidt fade smag, som hyldeblomster godt kan diske op med.
Hvad citronerne skal bruges til må du vente lidt med at få at vide.
Sådan er det jo med de fleste ting; jo længere ventetid, desto bedre resultat :)

Se, det var ét af de sikre tegn på sommer.

Her kommer et andet:


Skovjordbær kan noget,  som almindelige jordbær ikke helt kan hamle op med. De er aromatiske på en måde, som kan virke helt overvældende, og kan give én fornemmelsen af parfume. Det skal ikke forties, at man skal have en inderlig lyst til skovjordbær, for der ligger et møjsommeligt plukkearbejde forude, hvis man vil nyde lidt flere end blot en lille håndfuld.

For mig er disse små bær synonymt med julemorgen; det lille glas kommer på bordet, og andægtigt graver man ned i glasset med en lille ske for at putte det på sit brød.
Fordi det normalt ikke er noget, man har i store mængder, fik jeg af samme årsag sådan en lyst til at frådse med den første høst i dag. Og jeg har ikke fortrudt det :)

Fuglereder med flødeskum, proppet med skovjordbær, der lige akkurat var mast, så saften kunne blandes med fløden. Toppet med endnu flere bær, bare for at den æstetiske side af mavesækken ikke følte sig forbigået.



Jo, der var lykke og harmoni i det lille hus ved aftentide!

6 kommentarer:

  1. Nææh, hvor hyggeligt - jeg har et næsten identisk billede af en favnfuld hyldeblomste- skærme fra i går! Mine er dog blevet lagt til tørring på loftet og skal nydes senere på året sammen med lidt lakridsrod i min te :-)
    Skal dog gerne indrømme at din blog leder tankerne direkte hen på barndommens minder om høst og sved på panden, hvor det bedste af det hele var smagen af hyldeblomstesaft i pauserne :-)
    Har i øvrigt haft gang i kikærterne (den overskudsagtige version med iblødsætning ;-) og er helt forelsket i det med at riste dem. Brugte en god karrypasta(cosmoveda) og det er heller ikke af vejen, skulle jeg hilse at sige :-)

    SvarSlet
  2. - Hyld i te er også et hit, det medgiver jeg gerne!
    - Hvad angår kikærterne, så kan jeg også kun anbefale at riste dem på panden; de har et strejf af nødder i smagen, som bliver mere tydelig ved ristningen. Mindes faktisk at vi derhjemme engang har ristet dem i ovnen til snack... det må jeg lige bore lidt i...

    SvarSlet
  3. Skal der slet ikke sukker i hylde-baljen? Synes jeg husker noget med rørsukker sidst jeg havde gang i den slags. Genial at nedfryse i klumper a ca. 2½ dl og tages så op, smides i en kande og der fyldes vand på.... uhmm kold saft lige til at drikke :-) Kh Lærke (som meget irriterende må være anonym)

    SvarSlet
  4. Hej Lærke.
    Jo, det skal der! til 1½ liter vand skal man bruge en farligt masse sukker - du får lige de eksakte data snarest :)
    Og så må jeg da lige skynde mig at tilføje, at jeg godt kan forstå din frustration over at være anonym, når man nu ikke føler sig særlig hemmelig. Det kan jeg desværre ikke gøre noget ved; mon ikke at det er googles finte for at få folk til at oprette en google-konto? Af samme årsag nyder jeg derfor også, at du underskriver dig med dit navn :)
    Kh Nina

    SvarSlet
  5. Jeg HAR skam en google-konto... har jo selv en blog bl.a. (men ikke spændende for så mange andre end bedsteforældre på afstand). Men heller ikke den kan skyde igennem. Måske jeg skulle stoppe med at underskrive mig, og så kan du lurepasse om du kan greje afsenderen :-D

    SvarSlet
  6. Det undrer mig meget, Lærke! aner simpelthen ikke hvad der lige er med dette kommentar-system :/
    Men fortsæt endelig med at skrive; jeg skulle mene, at jeg nok kan gætte, hvem der skriver :)

    SvarSlet