tirsdag den 7. juni 2011

6.6 Tælle til een...

- Ja, tælle til 1 måned på bloggen i dag ret præcist!
Det er godt, at der er 11 måneder tilbage; et stadigt stigende antal projekter trænger sig på, og venter nu bare på at tiden skal komme i deres favør, så de kan blive realiseret. Det er rart at have det sådan.

I dag gik vi i en stor bue udenom dårlig samvittighed over udledt metangas, sultne børn i Afrika og manglende dyrevelfærd - jeg havde lovet vegetarmad, og således blev det: Madbrød/pirog med cremefraiche til og en salat. Rester er geniale som madpakke, da brødet sagtens kan spises koldt. 



NB: vær opmærksom på, at man skal have sat kikærter i blød, hvis ikke man køber en dåse

Til to store stænger + lidt fyld, som kan spises separat.

Ingredienser til dejen:

25 g gær
2 dl vand
2 dl kærnemælk
1 tsk. salt
250 g groft mel med kim og skaldele
125 g alm. fint hvedmel

Ingredienser til fyldet 
120 g løg - gerne en blanding af forårs- (eller nye) løg med alt det grønne og alm. hvide zittauer
2 fed hvidløg
120 g revne gulerødder
en stor håndfuld persille med stænglerne
3 stængler bladselleri
en ordentlig omgang frisk spinat. Hvis du køber det, vil jeg tro at mængden svarer til 1½ bakke.
250 g kogte kikærter
2 store spsk. paprikastrimler fra glas
2 håndfulde ristede, saltede peanuts
salt og peber
1 spsk. karry
olie

Fremgangsmåde:

  • Opløs gæren i den kolde væske.
  • Tilsæt salt og det grove mel og rør godt.
  • Tilsæt det sidste mel og ælt det hele godt sammen.
  • Sættes til at hæve et par timer på køkkenbordet med et klæde henover.

  • Imens koges kikærterne ca. 45 minutter - jeg har angivet 250 g kogte. Kog en ordentlig omgang og put resten i fryseren, så du har til senere brug, eller blend den resterende mængde med det samme og lav en portion hummus til dagen efter. Efter de 45 minutter slukker du og lader gryden stå på eftervarmen. De skal være bløde, men stadig beholde deres facon.

Til fyldet:
  • Løgene hakkes groft, gulerødderne rives på det grove jern, selleristavene hakkes fint, persillen hakkes fint.
  • Varm olie op på en pande og svits ovenstående, indtil grøntsagerne er let bløde. Tilsæt den skyllede spinat og vend det med, indtil spinaten klasker sammen.
  • Tag dette af varmen og put nyt olie på panden.
  • Tilsæt karry og svits, til det begynder at dufte.
  • Tilsæt kikærterne, og svits dem i olien få minutter.
  • Tilsæt grøntsagerne og bland det hele godt sammen på panden.
  • Smag til med salt og peber








 
Samling af brødet:
  • Rul dejen ud og fordel en stribe fyld herpå. Sørg for at væsken, der har samlet sig i bunden af fra grøntsagerne, ikke kommer med overpå dejen.
  • Strø peanuts henover fyldet. 1 håndfuld pr brød.
  • Luk godt til og bag stængerne ved 200 grader i 35 minutter. 
Har man mere tid og overskud end jeg, bør man naturligvis pensle brødene først og være lidt dekorativ med nogle fuglefrø. Tja...  

4 kommentarer:

  1. Det ser lækkert ud - tak for inspiration, det skal vi snart spise i Skive :-)

    SvarSlet
  2. Ja og i Vendal:-)

    SvarSlet
  3. Jamen, det smagte også godt, så kom I bare igang :)

    SvarSlet