torsdag den 1. december 2011

1.12 Juleboller og Ny nordisk salat med rødbeder og fennikelfrø





Anledningen skal man ikke lede længe efter!


Bollerne er efter bagning vendt i smeltet smør og dernæst sukker, der er blandet med revet citronskal. De minder om Berliner Pfannkuchen - og kan man lide klistrede mundvige (og ikke mindst fingre) samt knas mellem tænderne, er dette lige i øjet.


Ehm....der var noget med en højtbelagt madplan. Dét var der. Og nu må jeg skynde mig at sige, at vi altså har fået mad på bordet de sidste dage, der er ikke noget at komme efter dér - der var bare alt for meget mad til at starte med! 


Sikke en luksus. Og ja, det har det været. Tilbage på sporet er vi; her er den varslede rødbedesalat, vi skulle have haft i tirsdags. Eneste ændring er creme fraiche i stedet for skyr -  der skulle være et federe modspil til ingredienserne.


Nordens svar på tzatziki - med rødbeder - en lille ting, mest for voksne.


Rødbeder kan være søde, lidt fade i smagen og være fredsommelige i salat med æbler og rosiner, eller som det syltede tilbehør til leverpostejsmaden. 
Du kan også gå en anden vej. Tilføje ingredienser, som tilbyder varme, styrke og godt modspil til de elementer, rødbeden rummer. 

Nordisk tzatziki med rødbede og fennikelfrø

Ingredienser
200 g rødbede, skrællet vægt
2 dl. creme fraiche 9 %
saften af ½ citron + evt. lidt skal
6 hakkede, saltede kapers
½ fed hvidløg, fint hakket
1 tsk. dijon-sennep
1 tsk. friskt kværnet peber
1 tsk. fennikelfrø, ristede på en pande og stødt umiddelbart herefter

Fremgangsmåde:
  • Riv rødbederne på den grove side af rivejernet
  • pres så meget væde fra som muligt
  • Tilsæt de øvrige ingredienser og rør godt rundt
  • lad det trække min 30 minutter før servering


Serveres med masser af:
  • Frisk, tyndt skåret fennikel
  • Smuttede, ristede mandler
  • Finthakkede krydderurter og flere kapers
  • Madbrød 

Tip
Du kan bruge salaten som en lille hapser ved at anrette den i hjertesalat. De små, lysegrønne blade er ideelle som "skåle", hvor man kan putte hele herligheden ind i munden. Top op med mandler, fennikel og urterne på toppen.
Salaten kan laves dagen før - så skal du blot hælde den væske fra, som opsamles i beholderen, inden servering.
               

2 kommentarer:

  1. Du forstår dælme også at præsentere varerne, Nina ;-) Mums for nogle juleboller.....

    SvarSlet