tirsdag den 13. december 2011

13.12 Porrer i slåbrok

Bare navnet!!
Du har gættet helt ret; vi skal tilbage i tiden. 
Tilbage til den tid, hvor man i ramme alvor opmuntrede husmoderen til at anskaffe sig et spejl i køkkenet, så hun  lige kunne nå at nette sig, inden manden trådte ind ad døren. At anspore til sin "kone-moral" kan jeg endda fortælle dig, at man har kaldt det. Men det er en anden historie, som du nok skal få en dag.


Vi skal tilbage til Tørsleffs Husmoder Services "Den røde Kogebog", som udkom første gang i 1939. I forordet står der blandt andet: "Tørsleffs Husholdningsbøger er udarbejdet af examinerede Husholdningslærerinder, som staar til Deres Disposition, saafremt De ønsker at drøfte Opskrifter eller andre husholdningstekniske Problemer (...)"


Kogebogen var én i rækken af 5; den blå, hvide, røde, grønne og altså også den røde. Bedst kendt er nok "Den grønne Syltebog", som vist står i mange hjem - den udkom lige som den røde også i 1939, men den udgave jeg sidder med, er på 74. oplag, i alt trykt i 1.725.000 eksemplarer....


Årsagen til denne snak handler om dagens overskrift; vi havde nemlig besøg af Mortens 89-årige mormor Else til aften. Hun er nu sej; jeg har endnu ikke oplevet hende nægte at prøve anderledes mad, så det var faktisk mest for vores egen fornøjelses skyld, at vi skulle tilbage til de gamle kogebøger. 


Danske kogebøger fra den tid har meget, meget svært ved at håndtere mad, der skal smage af noget. Beklager, men det er et faktum. Jeg har en del kogebøger fra denne periode, og i minimum én af disse advares der mod at varme karry op i fedtstof, da smagen da bliver for intens...
Der indgik da også kun salt som smagsgiver til denne ret - og det kunne jeg ikke finde ud af at rette mig ind efter. Rosmarin, peber og lidt citronskal kom på, før farsen blev pakket rundt om.


Porrer i slåbrok/farserede porrer


Ved serveringen havde jeg ristet rasp i smør sammen med persille, som så blev drysset henover. 


Tyttebærkompot med appelsin og en svampesauce med enebær
En frisk grønkålssalat med jordskokker, tranebær, ristede mandler og clementiner


Desserten var en hilsen fra i sommers; 
Skovjordbær marineret i sukker og sherry & flødeskum vendt med knuste brune kager.


Har du lyst til at få flødeskum med en lidt mere tæt og holdbar konsistens, skal du blot blende det med en stavblender eller food processor. Det vil ikke skille, selv ikke efter et par dage. 


Dette var Raadet for i aften. Dansk madbloggerforening ønsker Dem en fortsat god tirsdag aften!

2 kommentarer:

 1. Dejligt at høre,at der stadig findes dygtige og flittige unge Husmødre,som holder de gode danske Traditioner i Hævd med et fikst moderne Tilsnit. Maa De fortsat nyde en dejlig Julemaaned. Maaske det lille Spejl til Køkkenvæggen kunne være en Idé til Ønskeseddelen? De kan sikkert faa deres Mand til at hjælpe Dem med at hænge det op.

  Med venlig Hilsen

  Fru Tjørnehøj-Velling

  SvarSlet
 2. OG Curlers! Dem maa vi heller ikke glemme! Ingen anstændig Jul uden et propert udseende, saa maaske skulle jeg ønske mig baade Spejl OG Curlers....
  Ogsaa fortsat god Julemaaned til De og Deres Mand!

  SvarSlet