fredag den 16. december 2011

16.12 Verdens bedste julefrokost-salat...


grønkålssalat med sprængte andelår
Lad os slå fast med det samme: der er ikke tale om verdens mest æstetisk og stilrene salat i sit udtryk. Du står til gengæld med en smagsmættet, rustik og saftig salat, som kan være et rigtig godt indslag på en buffet med juleretter. Især, hvis man godt kan lide at få bare lidt grønt indenborde imellem snapsene..

Du skal igang et par dage før, salaten skal lande på bordet - sprængte, langtidsstegte andelår indgår nemlig som en del af salaten. Det gode er, at lårene jo altså så kan tilberedes i god tid inden det vanlige anfald af stress overmander én i timerne før gæsterne vælter indover dørtærsklen.
Andelår til sprængning! 
Fremgangsmåde på sprængning af andelår:
3 andelår inden de dækkes af uraffineret havsalt. Tilsat friske laurbærblade, stjerneanis, muskatblomme (hvis du har. Ellers kan det udelades), nelliker, koriander og endelig en hel appelsin i mindre stykker. 
Her skal de nu ligge mellem et-to døgns tid i køleskabet.

Selve anvisningen på salaten (og tilberedning af andelårene) kommer her:
 • Når lårene har ligget i saltlagen mellem 1-2 dage, tager man sine andelår og vasker alt saltet grundigt af. Læg dem i et ildfast fad (med tilhørende låg).
 • Kom lidt vand i bunden af fadet, en appelsin skåret i mindre stykker (økologisk, forstås) og et stort løg, der er skåret i både. 
 • Kom låg på og sæt det ind i ovnen ved 150 grader i 3 timer.
Dette giver et mørt og velsmagende stykke kød, en lille portion kraftig fond samt en lille portion andefedt, der senere kan bruges til at riste små, hele kartofler i, lave rødkål med til jul - og meget andet sjovt. Fond og fedt skal du ikke bruge til salaten - det må du være kreativ med et andet sted. 

Salaten er frisk, smagfuld, sprød og med en dybde der gør, at man kan spise den solo blot med lidt brød balancerende på kanten af tallerkenen. 

Ingredienserne til salaten er som følger:

 • Grønkål, finthakket - dette er din hovedingrediens. Resten kommer i faldende mængde:
 • Afkølede, plukkede andelår (minus skind)
 • Danske, røde æbler med god syrlighed, skåret i mellemtynde både
 • Rucolasalat, blot vasket
 • Granatæble, kernerne banket nænsomt ud
 • Clementiner, gerne skåret lidt over, så lidt saft kan løbe ud
 • Lidt porre, skåret meget fint (gerne med lidt af det grønne)
 • Fint revet frisk ingefær
 • En anelse finthakket rød chili
 • Lidt appelsinsaft til at presse henover og binde det hele sammen med
Salaten er bedst samme dag - om nødvendigt kan man gøre tingene klar dagen forinden og så samle hele herligheden et par timer før servering. 2 kommentarer:

 1. Hej.

  Denne salat er perfekt til kommende julefrokost.
  Men jeg kan ikke finde fortsættelsen...

  Hvad sker der med lårene efter et døgn i salt+krydderier? Jeg har ikke mulighed for at confitere, så det er simre-versionen, jeg er på udkig efter.
  Og øvrige salat-ingredienser samt evt dressing/vinaigrette?

  Mange tak for hjælpen og god inspiration!!

  SvarSlet
 2. Halløj :)
  Tak for din hilsen. Jeg har tilføjet et svar til dig i dette indlæg - altså en form for opdatering med link til et par billeder. Det bliver ikke helt udførligt, da det jo er ved at være et år siden jeg sidst har tænkt på denne salat - men lidt kan jeg godt huske tilbage på! Så læs blot dette indlæg igen; forhåbentlig giver det lidt mere mening.
  (ellers skriver du lige igen:))
  God fornøjelse med salaten - den var virkelig et hit!
  Nina

  SvarSlet