mandag den 3. marts 2014

Vegetarisk aftensmad: gratin med butternut squash, kartofler og svampeMåske slagtede du en butternutsquash den anden dag, hvor en opskrift bød dig bruge netop denne grøntsag. Hvis du gjorde, har du måske en rest tilbage. Måske har du ikke, fordi en pludselig opstået butternutsquashsalattrang har gjort det af med den stakkels squash - og så er der i realiteten ikke så meget at komme efter her.

Men: havde du nu en god portion tilbage, så ville jeg anbefale dig at tilberede den som en slags gratin. 

Jeg holder også af gratinen kold dagen efter sammen med en skive mørkt saftigt rugbrød og en stor portion sennepskradsende rucolasalat. Rucola er i alle tilfælde en god følgesvend til retten.

Grøntsagerne er angivet i renset vægt

Ingredienser:
9 dl. letmælk
50 g smør
60 g hvedemel
4 æg
500 g kartofler
300 g butternutsquash (udkernet, men du behøver ikke at skrælle den)
150 g zitt. løg
150 g markchampignons + 25 g saltet smør til stegning
3 fed hvidløg
½ bundt timian, vasket og ribbet
saft af 1 citron
1 spsk. dijonsennep
salt og sort peber efter smag
Smør og rasp til formen

Fremgangsmåde:
  • Start med at lave en opbagning: smelt smør i en stor gryde og kom melet ved. Pisk grundigt indtil afbagningen begynder at skumme let i kanterne. Tilsæt nu mælken i flere omgange, og pisk hver gang så grundigt, at alle klumperne røres ud. Saucen koges igennem et par minutter. Tag gryden af varmen og kom æggene i, når opbagningen har kølet et lille stykke tid (ellers koagulerer æggene). Rør godt sammen.Tilsæt sennep og citronsaft og smag til med salt og sort peber; den skal give smag til grøntsagerne, så brug lidt mere af såvel peber som salt. Sæt saucen til side. 
  • Skræl og klargør dernæst alle grøntsager: Kartoflerne skrælles (kun ved træge vinterkartofler) og skæres i tynde skiver. Læg dem i vand indtil brug. Butternut udkernes (men skrælles ikke) og rives groft. Løget pilles og skæres i tynde ringe. Champignons befries for den nederste del af stokken, børstes fri for jord/vaskes nænsomt og skæres i tynde skiver. Hvidløg hakkes fint og blandes i den revne butternut.
  • Champignons ristes ved høj varme i smør og timian indtil gyldne. Kom evt. væske fra panden op i mælkesaucen.
  • Smør et stort ildfast fad og drys med rasp.
  • Begynd at bygge gratinen op: Kom først et lag kartofler, så revet butternut, champignons og endelig et lag sauce. Fortsæt, indtil alle grøntsagerne er brugt op, og fordel den sidste sauce på toppen. 
  • Bag gratinen ved 180 grader i lidt over 1 time.
  • Lad gratinen hvile 15 minutter inden servering, så den kan nå at sætte sig. 
Note: du kan blanchere kartoffelskiverne, hvis du vil fremskynde bagetiden i ovnen. Du kan da komme ned på omkring 40 minutter. 


Spis!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar