fredag den 23. marts 2018

Fuldstændigt henrivende påskegul citronsauce til fisk eller lam

Jeg har lavet denne sauce i årevis. Den stammer vist nok fra min gamle lærermester, som havde den med sig fra Sicilien. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har stået helt henført og mærket de stærke dufte af citron, appelsin, timian og løg nå mine næsebor - for godt er det. Næsten helt sjæleplejende godt. 
Som altid er der et element af "stop spild af mad" i opskrifterne her på bloggen, og denne er ikke nogen undtagelse. Du kan nemlig med fordel tilsætte et par halve citroner, du måske har presset til et andet formål. Det kan sågar lade sig gøre, selv hvis du også har revet den gule skal af citronen. Der er fortsat citronaroma at hente, og saucen bliver ikke bitter af at den hvide del af citronen koger med. Hvis du bruger pressede og "brugte" citroner, skal du øge mængden til svarende til 3 citroner + lidt vand eller appelsinjuice.
Om du blender saucen eller lade den være rustik; alt er godt. Den smager fuldstændigt påsket. Ja, hvis noget smager påsket i denne verden, så er det denne sauce! 


Ingredienser, appelsin-løgsauce
4 (økologiske) appelsiner
2 (økologisk) citron
4 store zittauerløg
1 hel fennikel 
5 fed hvidløg
½ bundt citrontimian
½ dl olivenolie
1 spsk. salt
Sukker til at justere smagen med
God appelsinjuice til at justere saucens væskeindhold

Fremgangsmåde:
  •         Skær løg og hvidløg i tynde både
  •         Varm olivenolie op i en pande med høje kanter. Tilsæt salt og sauter løg, hvidløg og tyndskårede skiver fennikel heri, indtil løgene bliver klare og let transparante. De må ikke blive blive brune
  •          Riv skallen af appelsiner og citroner. Pres saften fra begge og hæld skal og saft over løgene på panden. Kom de pressede citrusskaller ved.
  •          Kom grundigt vasket citrontimian (du behøver ikke at ribbe bladene fra stænglerne) ved og lad det hele simre og mørne ved svag varme i 25-30 minutter under jævnlig omrøring, og gerne under låg, så væsken ikke fordamper.
  •          Smag til med salt, appelsinjuice og sukker. Smagen må gerne være sød, syrlig og intens
  •          Hvis du vil have en glat sauce, tager du timianstænglerne op blender du det hele sammen, men den kan også serveres som den er, med de møre løgstykker intakte i saucen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar