søndag den 14. august 2011

14.8 Squashkage - og en masse andet

Jeg har spist mangen squash-kage i min tid, og versionerne spænder sjældent så vidt. Faktisk tror jeg ikke, at jeg har smagt andre udgaver end den klassiske med kanel, rosiner og nødder og så dén lidt yngre model hvori der indgår chokolade og vanilje.
Førstnævnte bagte jeg i dag. Det tager rundt regnet 15 minutters effektiv indsats, og så er dén historie i ovnen!Opskriften kender du sikkert - derfor kan du måske alligevel finde lidt inspiration her - opskriften er, i forhold til den klassiske, med mindre sukker og med en blanding af fint og groft mel:

Ingredienser:

3 æg (gerne fra Emmy, Hansigne og Magda)
2 dl koldpresset solsikkeolie. Er du lidt tilbageholdende i forhold til smagen, så lav fifty-fifty og brug ½ koldpresset og ½ almindelig solsikkeolie... Hvis du altså har nerver af stål. Undrende? Så læs mere længere nede*
3 dl. sukker
5 dl groft revet squash
2½ dl. hvedemel
2½ dl. fint malet grahamsmel med skaldele og kim.
1/4 tsk. bagepulver
2 tsk. natron
1 tsk. salt
3 tsk. kanel
2½ dl. grofthakkede nøddekerner
2 dl. rosiner el. anden tørret frugt

Fremgangsmåde:
 • Pisk æg og sukker til det er hvidt og cremet. Sukkeret må næsten ikke knase mere.
 • Så kommer det sjove: vælt alt ned i skålen og pisk forsigtigt, indtil det hele er blandet.
 • Op i en mellemstor bradepande og bag kagen ved 200 grader, indtil en kødnål kommer op igen uden dej. Jeg vil tro, at det tager knap en time.
 • Af uvisse årsager er det bedst at drikke te til denne kage. Ikke kaffe.
*Nå, vi kom til det med olien: Billig, klar, smagsneutral og raffineret olie kan kun blive til i kraft af:


1) opvarmning af råvaren (solsikke, olivenolie, etc.) til ca. 100 grader. Olie har generelt ikke godt af opvarmning i nogen form.


2) ekstraktion, hvor råvaren knuses eller males. Overhældes dernæst med benzin for at trække olien ud af råvaren. Så inddamper man, så olie og benzin skilles ad. Kan du klare lidt mere? Hold fast, så vi fortsætter til punkt


3) Raffineringen, hvor snavs, frørester, jord, kulhydrat, slimstoffer, lugt/smagsstoffer, protein, frie fedt syrer fjernes ved hjælp af en afsyring (ved at tilsætte stærk base).


4) Dernæst bleges olien ved hjælp af blegejord


5) Endelig fjerner man de sidste lugt- og smagsstoffer som måtte være uønskede, ved at blæse olien igennem vanddamp i vacuum ved 160-240 grader.


Der er en årsag til, at koldpressede olier koster mere.


Vær lidt god ved dig selv og hold dig fra et produkt, der har fjernet sig så meget fra udgangspunktet.

Når man foretager en koldpresning, kan man ikke få et helt så stort udbytte. Det er én af årsagerne til, at prisen er anderledes ved dette produkt.

En lille hyggelig ting at slutte denne søndag aften af med:
Jeg så "River Cottage" her til aften på DR2, hvor temaet var madpakker. Mine tanker gik til madpakken, der lige var smurt, og som lå klar i køleskabet..
Da programmet var slut, blev eftermiddags-madpakken resolut åbnet igen, og et par hurtige tiltag gjorde det noget sjovere at være et parteret æble i en lille æske!Jeg havde blot skåret æblet i 4 kvarte og dryppet det med citronsaft til at begynde med. Det virkede pludseligt så tarveligt! Det eneste jeg tilføjede var en anelse kanelsukker og en lille håndfuld grønne, aflange rosiner. Men i morgen, når den lille æske åbnes, vil duften af æble og kanel være gennemtrængende, og nok være en lille oplevelse i sig selv.


En lille mand på knap 3 må ikke have små æsker med dyppelse eller andet morsomt med på 
madpakke, når scenen er en skovbund. Ergo må moderen moderere sine kreative udskejelser til praktiske, håndgribelige madder og mundrette stykker. Det er en udfordring.
Tror, at jeg vil lave en "madpakke-special", hvor gode, små tiltag kommer på!

2 kommentarer:

 1. Åh - hvem der dog var en lille næsten treårig, der skal åbne en madpakke fuld af ukendte glade overraskelser - hilsen fra den lille fyrs farmor

  SvarSlet
 2. Halløj:)
  Jeg kan sagtens følge dig! Det er de små glæder i hverdagen, der tæller... Det smitter heldigvis af på omgivelserne :)
  Kh Nina

  SvarSlet