mandag den 28. november 2011

28.11 Madplan

Kender du det?

Nogle gange kan man åbne køleskabet og stirre tomt for sig. Lukke det igen, stå lidt (og fortsætte med at stirre tomt for sig) hvorefter man gentager processen. Hvis ikke man bliver afbrudt af et venligt menneske, kan denne lille seance godt gentage sig et par gange, før der sker noget. 

Andre dage er man heldigere stillet - ideerne trænger sig på, ja nærmest maser sig frem, og vægelsindets største problem er at finde ud af, hvilken lyksalig frembringelse af kulinarisk herkomst, dagen skal have lov til at byde på. 
De dage kradser jeg hastigt ideerne ned på talrige lapper papir, så der er lidt hjælp at hente,  når kontoen med ideer går i rødt.

Du får en plan for denne uge. 
Et resultat af haven, årstiden, fryseren, køkkenskabene og køleskabets formåen. Forhåbentlig kan det være til lidt inspiration, så du selv får er et par ideer til ugens løb. 
De retter, der er angivet med stjerne, efterfølges af en opskrift. Du kan eventuelt være et par dage bagefter planen - så har du tid til at handle ind derefter.

Mandag: 
Svinecoulotte
*Appelsin-, timian- og løgsauce
*Kartoffelfad med jordskokker, toppet op og gratineret med brødkrumme og revet ost

Tirsdag:
Kold culotte skåret i tynde skiver, overhældt med en marinade af krydderurter, olie, sennep, peber og salt
*Rødbede-tzatziki med skyr, ristede fennikelfrø og citron
Madbrød
Evt. grøn salat

Onsdag:
Rodfrugter i ovnen
Rester af rødbede-tzatziki
*Ovnbagt torsk på bund af porre, tørrede tranebær, fløde og græskar

Torsdag:
Risengrød...
(sæt dej over til burgerbollerne dagen efter)

Fredag:
Hjemmelavede burgere 

Lørdag:
*Cremet gulerodssuppe med ristet chorizo, creme fraiche og friskt hakkede grønne urter
Dessert: Klatkager af resterne af risengrøden fra torsdag

Søndag:
Højst sandsynligvis rester!

Ret til ændringer forbeholdes..


Vi var på besøg hos min svigerfamilie i går - billedet stammer derfra. 
Forrest er der syltede æblekvæder med timian, bagerst en æblechutney. Begge dele har en bred anvendelse til mange forskellige retter.
I skålen til højre en rødkålssalat med tørrede frugter samt blancheret selleri. 

På mange måder er det sene efterår og vinter en fantastisk årstid, udelukkende på grund af den mad, der er så oplagt at spise i disse måneder. Ret smart, når man nu er så tilbøjelig til at brokke sig over manglende sol, varme, shorts, dræbersnegle, m.m.... 

4 kommentarer:

  1. Herligt, glæder mig altid til at læse dine vinkler, jeg elsker madplaner, både for netop at undgå det du beskriver med at åbne og lukke køleskabet, et utal af gange og blive mere frustreret. Og så får jeg brugt det jeg har, så der ingen spild af mad, jeg får prøvet nyt af - og jeg får spist fisk, kødløst og andet anbefalet inden for kostspektret.
    Tror jeg lægger min ud søndag. Tak for inspiratonen. Måske skulle næste kamp næst efter stop spild af mad , være frem med madplanen: det giver dig overskud i hverdagen.

    SvarSlet
  2. Hørt hørt! Din blog har fået en fast ny læser.

    KH
    Selina fra http://www.stopspildafmad.dk

    SvarSlet
  3. Kære Selina
    Tak for det :) Jeg vil glæde mig til at kigge nærmere på linket snarest!
    Kh Nina
    Det glæder mig meget, at der er kommet så meget fokus på madspil - det var længe ventet.

    SvarSlet