Som skrevet i går, får du i dag en opskrift på såvel appelsin-sauce som fadet med kartofler og jordskokker.
Sidstnævnte gravede jeg op i haven. Grundet mange måneders frost sidste vinter kom jeg aldrig rigtigt igang med jordskokkerne sidste år, og det har givet en voldsom belønning:
Store, flotte jordskokker, som er nemme at skrælle.
Man skal aldrig....aldrig sætte så meget som EN jordskok i sin have, hvis man har det mindste forbehold for denne fantastiske knold. En fjer bliver som bekendt til mange - og samme lektie har jordskokkerne taget til sig.
Har man nu et aldeles glimrende forhold til jordskokker, skal man til gengæld ikke holde sig tilbage.
Selv den mest uøvede haveejer kan klare udfordringen med at:
1) lægge en jordskok i jorden
2) dække jord over
3) vente til næste år
4) grave løs...år efter år
Nå. Nok snak om jordskokker.
Her ser du svineculotte bagt med paprika,
Kartofler og jordskokker med ost og hasselnødder og endelig:
Appelsinsauce med skalotteløg og timian
- og opskrifterne kommer her:
Kartofler og jordskokker med ost og hasselnødder
4 voksne/sultne personer
Ingredienser:
750-800 g skrællede kartofler
600 g jordskokker, skrubbede (eller skrællede, hvis de er meget beskidte)
½ dl. olivenolie
2 æg
2 æg
150 g mellemlagret, skærefast ost
2 tsk. salt
2 tsk. salt
½ dl. hasselnødder, groft hakkede
Fremgangsmåde:
Fremgangsmåde:
- Riv såvel kartofler som jordskokker groft ned i et dørslag
- Drys salt på og rør rundt. Lad trække 15 minutter
- Knug så meget vand af, som du kan komme til
- Kom det op i en skål og tilsæt æg, hakket (eller revet) ost og de grofthakkede hasselnødder
- Bland godt
- Bredes ud i en bradepande og bages knap 1 time ved 200 grader
Ovenstående er begyndelsen til appelsinsaucen. Det må absolut være godt for øjnene at kigge på.
Appelsinsauce med skalotteløg og timian
Ingredienser:
2 store, saftige appelsiner, fint skåret (uden det hvide)
3-4 skalotteløg, i tynde ringe
10 kviste timian, ribbede
3 spsk. olivenolie
2 ½ dl. grøntsagsbouillon
3/4 dl. fløde
Evt. salt
Fremgangsmåde:
- Løg og timian sauteres forsigtigt i olien, indtil løgene er klare
- Tilsæt appelsin (og al saften, der kommer, når du skærer den)
- Kog op under omrøring og lad det så småsimre 15 minutter uden låg
- Tilsæt bouillon og fløde samt den væde, der samler sig under culotten ved stegning i ovnen.
- Nu kan du vælge at blende saucen, eller lade den være mere rustik og knap så sammenhængende.
- Den koges ind til passende konsistens - alternativt kan du jævne den en smule med maizena.
- Smages til med salt. Hvis du finder saucen for sur kan du naturligvis søde den med en anelse rørsukker - men hav for øje, at der er tale om en sauce til kød og ikke en dessertsauce, selvom man lidt har det i tankerne, når man arbejder med en frugt. En knivspids sukker kan fremhæve appelsinens smag - navnlig, hvis det er en lidt syrlig udgave.
Svineculotten, atter et køb fra Johannesminde, blev ridset, gnedet med olie, salt og sød paprika.
Sat ind i en 215 grader varm ovn 15 minutter og dernæst ca. 40 minutter ved 200 grader sammen med kartoffelfadet. Tag culotten ud, når kernetemperaturen er ca. 60 - så vil den stige til 65 grader inden servering. Må gerne trække 20 minutter under klæde.
Paprika klæder appelsinsaucen, så husk at lad væden fra culotten komme saucen til gode.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar