Udover dedikeret ski- og tortellinifan har vin også en særlig plads i hans hjerte, en fascination som til dels stammer fra nogle længere ophold i Norditalien. I dag har han, som så mange gange før, hjulpet til ved Bichels vinsmagning i Scandinavian Congress Center i Aarhus, hvor han er blevet fast mand på det chilenske vinhus Montes.
Take it away, Morten:
En af de nye trends inden for vinens verden er det såkaldte ”terroir” udtryk – et udtryk, som dækker over, at en vin skal komme fra en bestemt geografisk lokalitet og rumme nogle lokale særpræg. Et eksempel på dette er, at man i Argentina har fundet fine forhold til Malbec eller, at Grüner Veltliner trives fantastisk i Østrig.
Jeg havde i dag glæden af at præsentere (og drikke, Juhu!) Chiles svar på en national drue Carmenere. Carmenere er en gammel Bordeaux-drue, og man regnede den for uddød, da den ikke har haft det helt godt med nogle af de forskellige sygdomme, som gennem de sidste 100 år har ramt de franske bønder.
Nogle udvandrer havde dog taget den med til Chile, hvor man fandt den og først troede det var Merlot. En DNA-analyse har senere vist, at det var Carmenere. Druen modner senere end Cabernet, og er meget mørk. Druen er kendetegnet ved en intens og krydret frugt. Carmenere er således i dag opfattet som Chiles ”nationaldrue”.
Vores tilgang til de oversøiske vine er i disse år ved at ændre sig. Dette skyldes bl.a. vinhuse som det Chilenske ”Montes”. Hvor man tidligere i Chile havde en stor fokus på mængde og bred appeal, er man i dag i langt højere grad begyndt at dyrke de nationale særpræg og sigte med en ypperlig kvalitet i produkterne.
Dette kommer til udtryk i en vin som netop Montes: Purple Angel – lavet på 92% Carmenere og 8% Petit Verdot. Vinen er et produkt af en fin selektion af druer. En del af druerne er fra højlandet, hvor de får intens sol og varme i sommeren, men skal plukkes tidligt for at undgå frost. Og druer som er dyrket i lavlandet, hvor de nyder godt af Stillehavets koldere klima, men samtidigt slipper for den tidlige frost og derved kan plukkes meget sent. For at modne vinen og give den rygrad og karakter er den lagret 18 måneder på franske egefade.
De 8% Petit Verdot (en lille meget mørk og ”tanin-holdig” drue, som modnes sent) giver balance, farve og lidt kant til vinen, som samlet opleves som en smagfuld og fyldig vin med en fantastisk krydret og solmoden eftersmag. Vinen er grundet druernes vækst og vinens forarbejdning en kraftig sag på 15 %.
I forhold til at anbefale vinen til mad, må jeg personligt sige, at jeg ikke en stor tilhænger af at drikke de helt store vine til en udsøgt middag – det er synd for maden og for vinen. En vin som denne skylder man sig selv (og vinen), at man nyder i store glas i sofaen, med godt selskab og den altid medfølgende småsnak om livets mere eller mindre betydelige udfordringer og oplevelser...
Skål :o)
Så får vi ikke mere ud af ham Mortensen for i aften.
Således klogere på endnu et af livets krinkelkroge, kan du nu med ro i sjælen krybe til køjs og fordøje indtrykket af såvel aftenens læsning som ugen der gik..
Ingen kommentarer:
Send en kommentar