søndag den 15. december 2013

Grønkålssalat med ristede valnødder og pærer

Grønkålssalat med ristede valnødder og pærer
Måske er du der, hvor elastikken i jogginbukserne allerede er begyndt at stramme. Det kan også være, at du har kronisk halsbrand ovenpå klejnerne, æbleskiverne og alle snapsene fra forrige julefrokost. Måske har du ingen af delene - men trænger bare, lige som jeg, til et kærkomment ophold fra alt det fede, det kanelede og/eller det uhørt tunge mad, der kommer på bordet allerede nu. 

Denne salat glimrer ved sit fravær af rødvinsdrukne rosiner, glasur og brunkagemænd, der er deserteret fra kagedåserne.

Til gengæld rummer den sin mængde fedt - og det er ganske i sin orden. Det betyder nemlig, at du næsten har et fuldgjort måltid foran dig, når du finder gaflen frem. Det er min absolutte yndlingsopskrift på salat, du er får her. Der sker ét eller andet godt inde i mig, når jeg spiser den; en eller anden umami-agtig vellyst, som bare gør godt hele vejen rundt. 

Plukket grønkål virker afskrækkende på de fleste, men det fungerer heri. For én gangs skyld får grønkålen derved lov til at dominere - ikke bare i kraft af farve og smag - nu også i tekstur.

Opskriften er ikke min, men en god og nær kollegas; en kvinde hvis æstetiske sans og evne til at sammensætte grøntsager er fuldstændig uhørt. Den slags personligheder vil man gerne arbejde sammen med... god karma og føling med råvarer smitter! 

Ingredienser:

En god portion grønkålsblade; vaskede, ribbede og plukket i stykker med fingrene (ca. 6 store blade)
2 pærer, gerne doyenne de comice
En god håndfuld friskt knækkede valnødder til anretning


Ingredienser, dressing:
1½ dl. hønsebouillon, kogende
45 g daggammelt brød, revet i grove stykker
50 g valnødder
2 spsk. ande-, hønsefedt eller olivenolie
1 fed hvidløg
½ dl. olivenolie
1 spsk. æblecidereddike
½ tsk. sort peber
½ tsk. salt
1 knivspids rosmarin

Fremgangsmåde:
  • Overhæld brødet med bouillonen, og lad det trække i 5 minutter
  • I mellemtiden ristes valnødder på en pande, indtil de begynder at dufte. Har du en rest ande- eller hønsefedt stående, bruger du dette til at riste i - ellers holder du dig til en god olivenolie.
  • Kom det udblødte brød (+ evt. rester af bouillon, der ikke er opslugt af brødet), de ristede valnødder, hvidløg, olivenolie, eddike, peber salt og rosmarin op i en blender, og blend alt sammen, til en lidt grov konsistens. 
  • Anret grønkålsblade, pærebåde og valnødder på et fad. Overhæld med så meget af dressingen (der er højst sandsynligt rigeligt), som du har lyst til, og vend det forsigtigt sammen. Drys med valnødder og spis med det samme. Kan godt holde sig et par timer i køleskabet. 
Dressingen kan sagtens holde sig 4-5 dage på køl.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar